19 Şubat 2013 Salı

Neden CL Solo Albüm Yapmamalı?


Ben CL'in albümü tutmaz dediğimde twitterdan bir arkadaş nasıl bu kadar emin konuşabiliyorsun diye sordu. Bunu tahmin etmek için medyum olmaya gerek yok üzerinde birazcık beyin fırtınası yaptığımızda siz de bana hak vereceksiniz. Ben size tezimi sunuyorum kabul edip etmemek size kalmış.

1- İlk albümden bu yana 2ne1'ın albüm satışları düşüşe geçti. Bunda şarkıların önceden dijital olarak satışa çıkmalarının etkisi de olsa 2ne1'ın fanlarının geçtiğimiz 3 sene içerisinde azaldığı bir gerçek. Şu anda 2ne1 ancak uzun vadede 100bin albüm satabilen ve 14binlik stadyumu konserlerinde dolduramayan bir grup. Cl bu grubun lideri olmasına rağmen bu grubun en popüler üyesi bile değil. Bom açık ara Kore'de daha popüler. Uluslararası fanlar arasında Cl daha popüler olabilir ama konu satışlar olunca paraya çevrilemeyen sevgi, sevgi değildir:D
Şimdi bir tahmin yapıp CL'in  albümünün ne kadar satacağını tahmin edelim. Benim tahminim maksimum(ki baya bir maksimum tuttum) 30bin. Kore'de bir full albümün satış fiyatı 15$ olduğuna göre. YG'nin bu albümün satışından geliri 450bin $.(Karşılaştırma yapmak için Bom'un 2011'de söylediği Don't Cry şarkısı 4 haftada sadece dijital satışlardan yaklaşık 500bin$ kazandı ) Albüm sadece dijital olarak yayınlanmayacağı için buna albüm için fotoğraf çekimi masrafları, klip ya da klipler çekimi masrafları, cd basım ve dağıtım masraflarını düştüğümüzde YG'nin elinde çok az bir miktar para kalıyor ki o kalan kısım da sadece YG'nin cebine girmeyecek. önce albümün yapımında emeği geçen herkese yani Teddy ve ekürisine para ödenecek ve kalan paranın %40'ını YG alacak. Diyelim ki klip dahil tüm bu masraflar 200bin $ tutsun. YG'ye kalacak para sadece 120bin$.
Bunu okuyanlar arasında vay be 120bin$ ne çok para diyenler olabilir ama Yg için hiç de öyle değil.

2-CL tarzının rap, hip hop olduğunu söylüyor. şöyle bir gerçek var ki Kore'de içerisinde şarkıyı yumuşatan bir vokal içermeyen rap şarkıları tutulmuyor. İşte bu sebeple CL albüm satamayacağı gibi dijital satış da yapamaz Kore'de. Şimdi 2012 yılı için Gaon TOP 100 listesine bakalım bu listede kaç tane rap şarkısı var.

2012nin en çok satan 38. şarkısı: Dynamic Duo- Without You
Görüldüğü gibi bu şarkıda da şarkıyı yumuşatan bir vocal var. Ayrıca Dynamic Duo Kore'de çok saygı duyulan bir artisttir bu da dijital satışlarını arttıran bir faktördür. Aynı şeyi CL için söyleyemeyeceğim(bknz: CL'in SBS Gayo Daejun'daki performansının gecenin en kötüsü seçilmesi:p)
 Aynı listede 41. sırada Verbal jint'in şarkısı, 47. sırada Epik High'ın It's Cold şarkısı, 89. sırada Mighty Mouth'un şarkısı var. Senenin en çok satan 100 şarkısında sadece 4 tanesi rap ya da hip hop ve bu 4 şarkı da içerisinde güçlü vokaller barındırıyor.
Diyelim ki CL Dynamic Duo kadar başarılı olsun ve aynı satış başarısını elde etsin. Without You'nun DA'sı(digital aggregate: bir sene boyunca ringtone,background music, şarkı satış bedeli vb... tüm rakamları birleştirip elde edilen dijital puan) 186,884,922. Şimdi parasal karşılığını öğrenmek için bu rakamı 0.003 ile çarpalım çünkü 1DA=0,003$ . Elde ettiğimiz rakam 560.688$. Şimdi tabii ki de bu rakamın hepsi YG'nin cebine girmeyecek. Teddygiller ve CL'e payı verildikten sonra YG'nin elinde kalacak para 200bin $ dan daha da az.
Yani CL piyasadaki en başarılı rapçiler kadar bile başarılı olsa(ki kesinlikle olamaz) YG'nin cebine doğru dürüst para girmeyecek. YG'nin bir hayır kurumu olmadığı düşünüldüğünde ben bu albümün yayınlanması için hiç bir sebep göremiyorum ortada.

Ayrıca kıymetli blackjacklerin unuttuğu bir nokta 2009 yılında CL&Minzy ikilisinin Please Dont Go şarkısının satmadı ama aynı yıl yayınlanan Park Bom'ın You and I şarkısı neredeyse mükemmel bir satışa ulaştı. Park Bom açık ara 2ne1'ın satış gücü bakımından en başarılı ismi olmasına rağmen ona bile solo albüm vermeyen YG neden CL'e solo albüm versin? 
Satış kısmı için bu kadarı yeterli bence şimdi 2. kısma geçelim:D

2- YG yılın 2 ayını boş geçirmiş ve kalan 10 ay için şimdiden köpek gibi sıkışmışken neden CL'in para getirmeyecek solo albümü için zamanını ve enerjisini harcasın? 
Daha dün YG Supearls üyelerinin kontratlarını sırf bu yüzden iptal ettiğini açıklamadı mı YG? Şimdi kısaca YG'nin 2013 programına bakalım.
Martta GD'nin albümü ve Lee Hayi'nin albümü gelecek dendi ama YG dijital satışı bu kadar iyi olan iki sanatçısını aynı aya sokuşturmaz. O yüzden Lee Hayi'nin albümü nisana, 2ne1'ın nisanda beklenen albümü de mayısa kayar bence. GD'nin albümü ertelenemez çünkü konser tarihleri çoktan belirlendi. 2ne1'ın albüm promosyonları bittikten sonra kalan 6 ayda(ya da 6,5) YG'nin yeni kız grubunu çıkarması gerekiyor ve yeni bir gruba çıkış yaptırmak comeback yapmaya benzemez. Nasıl 2ne1 çıkış yaptığında YG bizi kusturana kadar promosyon yaptıysa yeni kız grubu içinde aynısı hatta fazlası yapılacaktır.
                                                   
Ayrıca YG bu sene Kang Seung Yoon'un da solo olarak çıkış yapacağını duyurdu. Albümle olmasa bile single ile çıkış yapacaktır kesin. Malum Supearls üyelerini şutlayınca koreli netizenler YG'yi şarkı yarışmalarından çıkanları ünlüyken bünyesine alıp, halk onları unuttuktan sonra şutlamakla suçlandı. YG bu imajını düzeltmek için yine bir yarışmadan aldığı Kang Seung Yoon'a muhakkak çıkış yapma imkanı verecektir.

Araya başkaları girdi taaaa eylül ayında solo albümü çıkmasına söz verilen Taeyang'ı unuttuk. Taeyang'ın olası albümünün CL'in albümünden daha çok para getireceği gerçeğini tartışmamıza gerek yok sanıyorum. Yani YG bir seçim yapması gerektiğinde muhakkak Taeyang'ı seçecektir. Şu sempatikliğe bakın yahu şebek şey. Çoğğ özledim oğlum eski halini nooooooolur ger dön T_________________T

Ve son olarak tabiri caizse YG'nin o çirkin pantolonlarının cebini dolduran grup: Big Bang. Sizin de bildiğiniz gibi Big Bang'in kazandığı para YG'nin gelirinin %70ini oluşturuyor. Böyle bir durumda YG'nin 2013 yılını bir Big Bang'in comebacki yapmadan bitirmesinin mümkünatı yok. YG halka açılmadan önce YG bir yılı Big Bang albüm çıkarmadan geçirebiliyordu ama unutmamak lazım ki artık YG'nin tatmin etmesi gereken hisse sahipleri var. Ayrıca YG Big Bang'in 2013de ikinci ve daha büyük bir dünya turuna çıkacağını açıkladı. Dünya turuna çıkmadan önce fanların ilgisini çekebilmek ve bilet satabilmek için yeni bir albüme ihtiyaçları var ve YG de bunu gayet iyi biliyor.

İşte böyle bir programda CL'e sadece ve sadece avucunu yalamak düşüyor. 

Genel olarak 2ne1 üyelerini sevmediğim doğrudur ama satışlarla ilgili konuşuyorsam bilin ki duygularımla değil mantığımla konuşurum. YG sırf para getirmediği için Se7en gibi prestijli sanatçılarına bilr yarım yamalak promosyon yaparken ve hatta Gummy'i çoktan YG'nin bodrumuna kitlemiş kilidi de okyanusa atmışken, CL'in hiç şansı yok. Ha olur da YG bir CL solo albümü yayınlarsa hep beraber nasıl gümlediğini görürüz. Benim için hava hoş patlamış mısırımı alır izlerim:D

























9 yorum:

  1. 2NE1 geri dönüş yapar, çok iyi karşılanır, ilk albümlerindeki başarıyı elde eder ve yine o kadar popüler olurlarsa hemen peşinden gelecek bir CL albümünün şansı olabilir. Lakin CL'in sahne yeteneğinin ne kadar zayıf olduğunu bildiğimiz için hiç umutlu değilim konserlerinden, TV şovlarından.

    YanıtlaSil
  2. 2ne1'ın eski popülerliğine dönmesi imkansız çünkü insanlar idol gruplarından sıkıldılar. Big Bang kendi müziğini kendi yaptığı için idollerden sıyrılıyor ama yıllarca aynı popülarite ve satış grafiğini göstermek imkansız diğerleri için
    Snsd popülerliğini sürdürdü ama dijital satışları düştü. 2ne1 dijital satışları korudu ama albüm satışlarını ve popülerliği kaybetti.

    YanıtlaSil
  3. öncelikle böyle bir yazı yazdıgın için teşekkürler..
    albüm satışları konusunda pek bir bilgim yoktu,aacıkcası arastıran biri değilim bu konuda
    ve bü yüzden yararlı bir yazı olmus.
    fiyatlar albüm satışları...kazançlar vs vs vs...sen eminim bu bilgilere çok sağlam bir kaynaktan ulaşmıssındır ( belkide yg de çalısıyorsunudr :D )
    ve bu bilgilere dayanarak CL
    solo albüm yaparsa YG kazanamaz demişsin...buraya kadar bir problem yok ta..
    benim de sormak istediğim soru :sen bunları düşünüp yorumlayabiliyorsun da YG ve onun gerek finans gerek akıl danıstıgı kişiler
    albümlerin getirceklerinin artısını eksisini düşünmüyorlar mı ???
    hangi şirket zararlı olcagı bir işe girer ?= bu açıdan baktıkıldığında ya senin yanıldığın noktalar var..ya ya YG hayır kurumu...
    Cl in albümü kesinleşmiş..demekki YG birşeyler kazanacagını düşünüyor...
    ve 2ne1... kızların çıkış yaptıgı yıllar belli ve ilk çıkışlarında % 100 basarı saglayacaklar diye bir kuralda yok
    ( ki ilk dönemlerindeki basarıları aldıkları ödüller belli..)
    CL ve MİNZY nin düeti demişsin o düet çıktıgında 2009 du ve aradan 4 yıl gecti..
    .ben YG den kimsenin oldukları yerde saydıgını düşünmüyorum...
    ve o şarkı satılmadı diye yeni çıkacak şarkılarda albümlerde satılamayacak diye bir kural mı var ?
    neden bu kadar ön yargılı bakıyorsun ? eger öyle bir kural varsa bu kuraldan ilk BB etkilenirdi
    ( bakınız ilk albümü.ilk .şarkılarını
    bi çok vip bilmiyor.. BB yi ALİVE ile biliyorlar..buda ilk şarkılarının yeterince basarılı olmadıgını gösteriiyor..
    ilk şarkıları ile ALİVE DEKİLER karsılastırılamaz..birikimli olarak ilerlediklerinin göstergesi bu da..)
    bende 2ne1 in comeback ine onların ALİVE olarak bakıyorum... CL in
    SBS Gayo Daejun daki performansı na değinmişsin kabul etki orda performans değil şarkı berbattı..bildiğin ayin gibi bişeydi...ki CLden kaynaklı değildi.
    .okunması gerekn tarz oydu ve okudu ki aynı CL MBC gayo deajunda 1 2 3 4 şarkısındaki rap i ile herkesin agzını acık bıraktı..
    Müzik alanında belli kariyer yapmıs, bir kısmıda dünyaca ünlü olan kişiler kızları överken..dünya çapında koreli kız grupları arasında başarılı olan
    ses olarak özellikle kimse yokken...sadece dinleyerek yorum yapanların düşüncelerini pek umursuyorum dersem yalan olur...
    ki kişisel görüş fikir ve zevk meselesi bu..her neyse YG nin bu seneki bereketine değinecek olrsak maşallah bereketli bir yıldayız.
    .GD,LEE HAİ,2NE1 ,DAE,TAE,CL..ki aksam okudugum habere göre GUMMY de bir dizi için ost yapmış ve albümü için çalışıyormuş..
    bu da sanırsam bodrum,kilit,okyanus tezini çürütüyor...
    kimse kimseyi sevmek zorunda degil ama ben başarısız oluncagını düşünmüyorum...CL'inde güme gideceğini hiç mi hiç sanmıyorum...bunu da zamanla göreceğiz...
    son olarak ta yorum yapan arkadaşa cevap vermek istiyorum
    kızların global turu en iyi canlı performans seçilip ödül aldı...
    başarısız olunanlara ödül verilmiyorsa bi anormallik var söylediklerinde..vaktin olursa izlemeni tavsiye ederim global turunu..
    görürsün ki diğerlerine oranla CL sahneye daha hakim...karakterininde katkısı var tabi bunda...uzun oldu biraz :DD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım, konserlerini izledim de konuşuyorum merak etme :) 2NE1 sevdiğim, dinlediğim, izlediğim bir grup zaten ama bu eksikleri gösteremeyeceğim anlamına gelmiyor. CL'in sahnesi zayıf, bu bir gerçek. Evet, sahneye hakim, duruşuyla cool bir hava bile katıyor. Lakin şarkı söyleyemiyor. Rapçiyim dediği halde rap de yapamıyor. Hemen detone oluyor, nefesten çok çabuk kesiliyor, sahnede resmen bağırıp çağırıyor, kulak tırmalıyor. Stüdyodaki CL'in sesiyle, rapiyle sahnedeki kesinlikle aynı değil. Farkındaysan Nolza'da bile solo sahnesinde çok fazla şarkı söylemedi, özellikle bol bol ara verdiği bir sahne sundu. Olmuyor çünkü, yapamıyor, hatta çoğu performansı berbat bile ediyor sahnede çıkardığı bet sesle.

      2NE1'ın grup olarak sahnesi gayet iyi. Ödül almalarına ya da gruba bir şey demiyorum. CL bireysel olarak kötü işte.

      "VIP'ler BB'yi Alive ile biliyorlar." önermen ise tamamen yanlış. :) Senin sunduğun kanıtlar olan ödüllerden gidebiliriz istersen bunu kanıtlamak için. BB Türkiye'deki kitle tarafından bile Tonight zamanında bilindi, Alive en yanlış iddia oldu. :) Buradaki kitle ile karşılaştırman çok yanlış, zira araştırma ihtiyacı duymadan çoğu kişi sadece belli başlı kpop gruplarını biliyor. Çok fanı var, çok tanınmış zannettiğin grupların çoğunu Kore'de takmıyorlar bile. :)
      YG'nin başarısını kimsenin reddettiği yok. İllaki satacak albüm, ama ne kadar? Bu yazıda anlatılan bu. Sen de söyledin, bu sene YG'nin çıtası çok çok yükseldi özellikle BB ve PSY ile. Bir tahmin yazısı bu, kimsenin medyumluk yaptığı yok ki gördüğün gibi rakamlarla yazılmış, her şeyin sayısal dayanağı var. YG'yi takip ediyorsan bilirsin ki söz verdiği şeyi aylarca hatta bazen yıllarca erteler. CL'e albüm gelecek demiş olabilir ama bu iddia ettiği zamanda geleceği manasına gelmiyor. Belki de aklında yeni stratejiler, farklı reklam ve tanıtımlar var ki bu albüme güveniyor. Sen yazıyı da bizim neden bahsettiğimizi de çok yanlış anlamışsın.

      Sil
    2. Kusura bakma son 2 gündür biraz yoğunum anca cevap atabiliyorum. Yine madde madde cevap vereyim sana.
      1- Ortada henüz kesinleşmiş bir CL albümü yok. TOP 2010 yılında albümüm geliyor dedi ama yıl oldu 2013 hala ortada bir solo albüm yok.
      2-Big Bang'in başarıya ulaştığı albüm kesinlikle Alive değildir. Hem Stand Up hem de Hot Issue albümleri dijital anlamda Alive albümünden daha iyi satmıştır. Alive albümünde en çok satan şarkı Fantastic Baby yılın en çok 5. şarkısı olabilmişken, Haru Haru şarkısı 2008 yılının en çok satan 2. şarkısı, Last Farewell şarkısı ise 2007 yılının sonunda yayınlanmasına rağmen 2008 yılının en çok satan 4. şarkısı olmuştur.
      3- Gummy'nin yayınlayacağı Ost'un YG ile pek alakası yok. Büyük yapım şirketleri 3 büyük şirketin ve bazı durumlarda diğer şirketlerinin sanatçılarına ost söyletirler. Bu bir YG promosyonu değildir.
      4-2ne1'ın aldığı en iyi performans ödülü gayet ciddiyetsiz tırt bir ödüldür. Billboard dergisinin I got a boy şarkısını övmesinden pek bir farkı yoktur. Bildiğin mediaplaydir.
      5-Sbs Gayo Daejunda ne kötü şarkılar söylendi ama CL en kötü performans tacını kimselere bırakmadı:D 2ne1'ın konser cdsini dinlemeni öneririm CL'in sesinin ne kadar acı verici olabileceğinin en büyük kanıtı o cd.
      6-Ben senin yerinde olsam 2ne1'ın world domination zırvalıklarına pek inanmam. 2010dan beri ABD'de çıkış yapacaklar zırvalıkları dönüyor ortada ama henüz bir ingilizce single bile yok ortada

      Sil
  4. Hmm hmm... Sen 2NE1'a nasil camur atarsin haa?!!! Kimsin ki kendinde boyle sacmasapan konusup unnilerimi kotuleme hakkini kendinde goruyorsun ahdkdkdhkss

    Gibi bir sey yazsaydim da pek umursamazdin herhalde XD Kaldi ki blackjacklerin icinde boyle yorumlar yapacak insanlar yoktur herhalde. Onlarin icinde bile varsa anami da alir giderim zaten buralardan.

    Sanirim butun yazilarini okudum. Sevdim, takipteyim. Guzel, rakamlara dayandirarak yaziyorsun. Pek hos masallah kkkk. Cizgini bozma lutfen bozarsan ilk paragrafin bir benzeri ile comeback yapabilirim bloguna XD

    Daha fazla ovguye gerek yok, sık yazmaya devam edersen sevinirim. Bir de kiz misin erkek mi gunlerdir aklimi kurcaliyor, o konuda aydinlatirsan sevinirim XD Uzerime ne vazifeyse kkk

    Aslinda konu ile de ilgili yorum yapabilirdim ama bloga girisim uzun surdu devam edip iyice destanlastirmayayim. Yakinda nym'in blogu gibi burayi da mesken belleyebilirim uyari!

    P.s: Yazılarını sevmemin en onemli sebebi sanirim benim gibi olumlu seylerden degil de olumsuzlardan bahsetmeyi sevmen kkkk Olumlulari herkes goruyor zaten yazmaya ne gerek var degil mi kkkk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle teşekkür ederim yorumun için. Cinsiyetim konusundaki karışıklığı bağyan değil kadınım diyerek gidereyim. Sanıyorum nickdeki memo yüzünden insanlar adımın Mehmet olduğunu düşünüyor ama o memo "memory" kelimesinden geliyor. Fil hafızasına sahip olduğum için kardeşlerim memo der bana:D

      Sil
    2. Eye candy yazısından şüphelenmiştim aslında ama homofobik bir insan olmadığım için Mehmet olmanda da bir sakınca görmemiştim :D Hatta Mehmet olsan daha bir hoşuma giderdi, malum buralara erkekler pek uğramıyor :D Renk olurdu :D Olsun sen bağyan olsan da benim için Mehmet kalacaksın asgfagdfhgdaj Bkz. hadsizliğin dibi

      Sil
  5. Cl su an çok başarılı;)

    YanıtlaSil