28 Mart 2013 Perşembe

Lee Hayi'nin Balonu Erken Söndü

     


      2012 YG için neredeyse mükemmel bir yıl oldu. Se7en'ın şarkısını saymazsak YG'den çıkan her şarkı hit oldu geçen sene. 2013 ise tam bir kabus gibi başladı YG için. 1 hafta içerisinde YG yılın ilk çeyreği için mali raporları yayınlayacak. Ocak ayındaki Big Bang'in dome konserlerini ve Kore'deki konserleri haricinde bu 3 ayda YG'nin hiç doğru düzgün geliri yok. GD'nin konserinin martın son iki gününe sıkıştırılması da gözümden kaçmadı. Dedikodularda denildiği gibi YG'nin hissedarları pek memnun değil heralde. Gerçi durum böyleyken nasıl memnun olsunlar?

   Lee Hayi'nin 1.2.3.4. şarkısıyla başarıyı yakalamasından sonra YG muhtemelen kendini gaza getirdi ve bu saatten sonra Hayi ne şarkı söylerse söylesin hit olacağını düşündü ama evdeki hesap çarşıya uymadı. İlk olarak Scarecrow şarkısı gümledi ama şarkının klibi olmaması, promosyon yapılmaması gibi bir sürü etkenden dolayı kimse kötü düşünmedi. 2013'ün başlamasıyla YG Lee Hayi için tam gaz medya manipülasyonuna başladı ama YG'nin bu gerzekçe çabası tabii ki de ters tepti. Daha önce sempatik bir imajı olan Lee Hayi Yg'nin yüzünden şişirilmiş balon gibi görünmeye başladı insanların gözüne. Oysa ki tek yapması gereken koca çenesini kapatıp sessizce güzel bir albüm hazırlamaktı.

Bknz:  http://netizenbuzz.blogspot.com/2013/02/yg-shoots-lee-hi-in-foot.html
          http://netizenbuzz.blogspot.com/2013/02/media-play-lee-hi-myname-dasoni-purplay.html
          http://netizenbuzz.blogspot.com/2013/03/yg-sees-lee-his-potential-for.html
          http://netizenbuzz.blogspot.com/2013/03/yg-provides-lee-hi-with-dorm-shocking.html

    YG'nin ikinci hatası ise It's over şarkısını title şarkısı olarak şeçmekti. 1.2.3.4. şarkısından sonra tam da insanların ilgisini çekebilmişken neden it's over gibi sıkıcı bir şarkı seçildi? Ben şarkıyı beğendim ama bu şarkı tek başına bir albümü temsil edip taşıyabilecek bir şarkı değil.Biraz daha güçlü bir şarkı seçilip- o şarkı ilk partta mevcut değildi- onunla promosyon yapılmalıydı.Ukala YG it's over'ın hit olacağına o kadar emindi ki Big Bang'in 2012deki promosyonuna benzer bir promosyon yaptı Hayi için. Albümden 2-3 hadfta öncebir title şarkıyla albümün yarısını piyasaya sürdü. Kalanını ise 2. bir title şarkısıyla 2-3 hafta sonra piyasaya sürdü. Aslında mantık olarak harika bir promosyon şekli tabii eğer bu baskın promosyonu kaldırabilecek harika bir albüm varsa elinde. İşte Hayi'nin albümü tam bu noktada  tırtladı. Big Bang Blue şarkısını yayınladığında şarkı 2 hafta boyunca listelerde birinci sırada kaldı taa ki Big Bang albümün kalanını yayınlayana kadar. Bu sayede Big Bang hem şubat ayında hem de mart ayında zirvede kalabildi.( Hatırlarsınız ki Gaon Müzik Ödüllerinde 2 ay için ödül alabilen tek sanatçı Big Bang idi) Lee Hayi'nin şarkısı ise 2 gün sonra zirveden düştü. Tabii Yg panikleyerek birkaç tane daha gereksiz haber yayınlattı Lee Hayi ile ilgili. Böylelikle kızcağız şimşekleri biraz daha üzerine çekti.

     It's over'dan 3 hafta sonra bugün Lee Hayi'nin albümünün kalan kısmı da yayınlandı. Rose, It's over'dan daha derli toplu gibi dursa da hit olamayacak kadar durağan bir şarkı. İnsanda tekrar dinleme isteği uyandırmıyor şarkı. Listeleri kasıp kavurucak gibi de durmuyor. Download sitelerindeki grafiği çok düşük şimdilik. Lee Hayi GD'nin konserine konuk sanatçı olarak katılacağına göre Hayi bu hafta Inkigayo programına da katılamayacak gibi duruyor. Haftaya katıldığında ise artık çok geç olacak çünkü insanlar çoktan bu şarkıdan sıkılmış olacak. Zaten nisanın 13ünde Psy'nin yeni şarkısı geliyor. Herkes ilgisini ona yöneltmiş olacak çok yakında.

     Sonuç olarak Hayi'nin ilk albümü karanvole gelmiş oldu. Aslında kağıt üzerinde bakıldığında albümün altında çok iyi isimlerin imzası var ama ortaya çıkan sonuç pek de iç açıcı değil malesef. İyi tarafından bakmak gerekirse Hayi'den istediğini bulamayan YG Big Bang ve GD promosyonlarına daha fazla ağırlık verecektir:D











4 yorum:

  1. merhaba sayfanızı yeni keşfettım ve yazılarınızı bir solukta okudum.k pop ve kore için biz gençleri bilgilendirmene çok sevindim.açıkçası bu yazılardan önce koreyı mukemmel ulke zannetmıyordum ama ona yakındı düşüncelerim.açıklamalarınız her ülkenınde kötü yanları olduğunu ırkçılıgın en yaygın ulke oldugunu anlamama sebep oldu çok teşekkür ederim.bundan sonra takibinizdeyim.daha nıce yazılarınızı okumak dileğiyle.kendinize iyi bakın :)

    YanıtlaSil
  2. kusura bakmayın ama EXO'nun playback yapmasının sebebi daha ilk performansları olduğu için heyecanlı olmalarıydı ayrıca onlar konser ya da benzeri bir şeyde değil alt tarafı bi ödül töreninde playback yaptılar ki onların vokalleride rapleride olağan üstü seslerini daha uzun kullanabilmeleri için playback yapıyorlarsa ki yapıyorlar sorun değil biz EXO-L ve SMstanlar için sizler kendi idollerinizin hatalarına odaklanın döndürüp döndürüp aynı mevzuyuda açmayın bu çocuklar alt tarafı playback yaptılar jöle kutuları içinde hap taşıyıp kanında uyuşturucu çıkanlar koreye sövüp sayan kızı altına alanların fanları.. kendi işinize bakın ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet haklısın sadece ödül töreninde kullandılar o da ilk hani daha yeni yeni alıştıkları zamanlardı ondannn

      Sil
    2. evet haklısın sadece ödül töreninde kullandılar o da ilk hani daha yeni yeni alıştıkları zamanlardı ondannn

      Sil