5 Mart 2013 Salı

GD'nin Olası Rakiplerini Tanıyalım

Malum Mart ayı içerisinde Gd'nin yeni albümü geliyor. Twitterda aynı zamanda geri dönüş yapacağı söylenen bazı gruplar gördüm ve dedim ki rakiplerimizi (bakın ne kadar içselleştirdim) tanımanın zamanı geldi.

Benim gözümde bir albümün başarılı olmasının 4 şartı vardır. Bunlar; iyi albüm satışları, iyi dijital satışlar, kamuoyunun ilgisini çekebilmesi ve kritiklerden olumlu eleştiriler alabilmesidir. içiniz rahat olsun sevgili vipler liderimiz bu 4 koşula da sahip nadir sanatçılardandır.

 Rakiplerinden önce GD'yi tanıyalım:

1-Albüm Satışları: Heartbreaker albümü 2009 yılında yaz aylarında çıkmasına rağmen 116.270 adet satarak senenin en çok satan albümü olmuştur.(2009 yılında Hanteo en çok satan albüm numaralarını 2 defa yayınladı. ilkinde çok az bir farkla Suju'nun Sorry Sorry albümü liderken ikinci yayınlanan listede Heartbreaker albümü 139 farkla liderdi. Bu arada Hanteo'nun tüm satışları kapsamayan daha dar kapsamlı bir oluşum olduğunu hatırlatalım) One of a Kind albümü ise 6 ayda 212.361 adet satmıştır ayrıca 2012 yılının en çok satan 4. albümü olmuştur.

2-Dijital Satışlar: GD'nin tek başına Big Bang harici tüm idol gruplarından daha iyi dijital satışları olduğunu söylemek mümkün. Peki dijital satışlar neden önemli? Dijital satışlar bir şarkıcının halk tarafından ne kadar tanındığını, müziğinin ne kadar sevildiğini gösterir. Gruplamak gerekirse albüm satışları fandomun ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi iken, dijital satışlar halk tarafından tanınırlığın göstergesidir. Belki de dikkatinizi çekmiştir dijital satışı iyi olan sanatçılar daha çok reklam anlaşması imzalarlar. Örneğin geçen sene Sistar  grubu sadece 17.802 albüm satmasına rağmen mükemmel dijital satışlar yaparak bir çok reklam anlaşması yapmış ve kendilerini halka tanıtmışlardır. Peki Gd'nin dijital satışları nasıl? Heartbreaker şarkısı 2009 yılının en çok satan 4. şarkısıdır. One of a Kind albümünde ise değişik bir şey oldu. Gd'nin sadece title şarkısı değil tüm şarkıları iyi sattı. Yani 2009da sadece title şarkısı mükemmel satarken 2012'de tüm albüm mükemmel olmasa da iyi sattı. şöyle ki  2012'nin en çok satan şarkıları listesinde
43-Missing You: 180.896.579
44-Crayon:  180.730.221
45-That XX: 180.591.015
görüldüğü gibi rakamlar birbirine çok yakın. Ayrıca şarkıların Ağustos ayında yayınlandığını tekrar hatırlatmak isterim. Gaon yıllık Top 200 listesini yayınladığında Gd'nin şarkılarının satışları devem ediyordu. Çıkışının üzerinden 7 aydan fazla geçmesine rağmen Missing You geçen haftanın en çok satılan 123. şarkısı, Crayon ise 136. şarkısı. Yani biraz daha zamanı olsaydı bu şarkılar rahatlıkla ilk  otuza girerdi.

3-Kamuoyunun İlgisi: iyi ya da kötü Gd'nin her zaman ilgiyi üzerine çekebildiğini hepimiz biliyoruz. Sevsin ya da sevmesin bir Korelinin "Gd albüm mü çıkardı hiç haberim yok" diyebilme lüksü yok açıkcası. Ne zaman Nate(Kore'nin en büyük haber portalı) sitesini açsanız muhakkak Gd ile ilgili bir haber trending listesindedir. Ortalıkta haber niteliğinde bir şey olmasa dahi her 3 ayda bir ya Gd'nin çocukluk resmi ya da 90 derecelik eğilmesiyle ilgili haberler hortlar ve hepsi de bir şekilde trending listesine girmeyi başarır. iyi ya da kötü herkes Gd ile ilgili konuşmaya bayılıyor.

4-Kritiklerin Onayı- Bu kategoride Gd'nin şansı yüzde elli-elli. Heartbreaker albümü kritikler tarafından beğenilmemiş ve sözleri çocukça bulunmuştu. Ayrıca albümün adı birden çok hırsızlık suçlamasına karışmıştı. Her ne kadar ben içindeki tüm şarkıları canı gönülden sevsem de albümün kritiklerin beğenisini kazandığını söylemek yalan olur. One of a kind albümü içinse tam tersi söz konusu. Bu sefer bazı fanlar ağız burun kıvırmasına rağmen kritikler kelimenin tan anlamıyla BAYILDI  bu albüme.Hatta kritikler bu albümü Alive albümünden daha fazla beğendi desem yalan olmaz.
Ödül verirken sadece müzikal kaliteyi göz önünde bulunduran Kore Müzik Ödülleri en iyi rap\hip hop şarkısını One of a Kind şarkısına verdi. Kore'deki tüm müzik eleştirmenleri bu albüme 5 üzerinden 4 verdi(o 1 puanı da crayon'dan kırdılar kesin>< Teddy'nin elektronik zırvalığı katlettti şarkıyı) Bu not ciddi anlamda çok iyi bir not. Bu notu alabilen tek idol grubu Big Bang ki onlar da Alive ya da Tonight albümüyle bu kadar yüksek puan alamadılar. ama Stand Up, Always ve Hot Issue da 4 puanı alabilmişti.

Şimdi olası rakiplere bakalım. benim duyduğum Exo ve Infinite aynı tarihlerde yakın tarihlerde comeback yapacakmış. Onlardan başlayayım eğer benim bilmediğim başka bir grup ya da şarkıcı varsa bana söylerseniz onları da beraber inceleriz.

EXO



1-Albüm Satışları: Exo'nıun ilk albümü 153.394 adet satmış. Bir çaylak için mükemmel bir rakam ama Gd ile aralarında 60binden fazla fark var. Bu konuda Gd'ye rakip olamazlar

2-Dijital satışlar: Mama şarkısı yıllık Gaon top 200 listesine giremedi. Karşılaştırma yapmam gerekirse 2 hafta öncesinden klibi yayınlanan ve Yg'nin mallık yaparak dijital olarak yayınlamadığı bu yüzden herkesin korsanını indirdiği, One of a Kind şarkısı bile listeye 200, sıradan da olsa girmeyi başarabilmişti. Bu noktada da Gd'ye rakip olamazlar.

3-Komuoyu ilgisi: Kore halkının Exo'yu pek de tanımadığı gerçeği ortada. Ne Nate'de ne de diğer portallarda exoticler harici kimsenin bu grup hakkında konuştuğunu görmedim. Yaptıkları müzikle de zaten halkın geneline hitap edebilecek bir grup değil Exo. Genel olarak Sm'nin tipik robotik erkek grubu olarak kalmaya mahkum bir grup Exo.

4-Kritiklerin Onayı- İdol gruplarının bu kategoride başarılı olmaları neredeyse imkansız. hele ki sm'nin erkek gruplarının hiç mi hiç şansı yok. Çoğu müzik eleştiri sitesi idollerin müziğini puanlandırmaya bile layık görmüyor.

INFINITE



1-Albüm Satışları: Infinitize albümü 142.982 albüm adet satmış. Gd ile aralarında 70 binlik bir fark var. Infinite de Gd için güçlü bir rakip değil.

2-Dijital Satışlar: The Chaser da Mama gibi Gaon top 200'ye giremedi ama Infinite dijital anlamda Exo'dan daha güçlüdür. Geçen sene Be Mine senenin en çok satan 75. şarkısıydı. Exo'dan daha başarılı olsalar da Gd ile yarışabilecek kadar iyi dijital satışları yok.

3-Kamuoyu İlgisi: Bu konuda da Exo'dan bir tık daha önde Infinite. özellikle Hoya'nın Answer 1997'deki rolüyle grubun ve bazı üyelerin tanınırlığı arttı ama vay Infinite albüm çıkarmış açıp bir dinleyelim seviyesinde değil. Ben bu konuda Woolim'i suçluyorum açıkcası title şarkısı olarak biraz daha herkese hitap edebilecek şarkılar seçerlerse, Infinite daha da fazla yükselme potansiyeli olan bir grup.

4-Kritiklerin Onayı: Bu kategoride en az Exo kadar umutsuz Infinite. Onların da şarkı sözleri çocukca bulunuyor. Dans etmeye odaklanmış bir grup oldukları için onlar da robotik dansçı muamelesi görüyor.

Yazdıklarım kulağa çok ukalaca gelmiş olabilir ama olabildiğince tarafsız yazmaya çalıştım. Gd solo olarak en az Big Bang ile güçlü olduğu kadar güçlü. İyi olan kazansın diyorum:D





3 yorum:

  1. +1 desem sadece, yeterli

    YanıtlaSil
  2. Ah unutmuşum. Heartbreaker konusunda intihal görüşüne katılıyorum. Şarkıyı ilk dinlediğimde "Bu ne yahu!" diye ayiplamistim baya. Ama neticede this is Korea kkkkk İlk değildi son olmayacak

    YanıtlaSil
  3. Bu kız şimdi nerede, ne yapıyor acaba

    YanıtlaSil