2 Nisan 2013 Salı

Yok Öyle Bir Dünya

   

    Arada Kore fanı ergen fanların bazı tweetlerini görüyorum. Hepsinde bir Kore'de yaşama isteği var. Hepsi niyeyse oradaki hayatın buradakinden güzel olduğuna inandırmış kendisini. Gerçi sebebini sorsan "orada bir sürü oppa var kekeke" gibi saçma sapan cevaplar alırsın ama ben yine de oturdum düündüm. Bizim ergenlerimizi toplayıp Kore'ye göndersek nasıl olur?

  İşin ekonomik boyutunu tamamen görmezden gelip sosyal bakımdan inceleyelim. Türk ergenlerine ne zaman baksam okuldan şikayet ediyorlar ama benim bildiğim kadarıyla bizim okullarımızda Kore'deki gibi yaygın bir zorbalık yok. Bizde toplum olarak ezilenin yanında durma psikolojisi gelişmiş olduğundan bu gibi durumlarda zorbalığı yapmaya çalışan kitle karşısında kendinden daha güçlü bir çoğunluk bulur. Şimdiye kadar okuduğum hiçbir okulda düzenli olarak belli bir kesim tarafından dayak yiyen, parası alınan, cinsen ve psikolojik olarak taciz gören çocuklarla karşılaşmadım. Ufak tefek atışmalar olsa bile bunlar ergenler arası kavga şeklindeydi, bir grup öğrencinin sindirilmesi şeklinde değil. Şimdi bizim ergenlerimizin özendiği şey tam olarak nedir? Kalkıp Kore'ye gitseler böyle bir baskıyı kaldırabilecekler mi?

  Eğitim sistemine baktığımızda da Kore eğitim sistemi en az bizimki kadar boka batmış görünüyor. Bizde okulda 8 saat kalmaya üşenen öğrenciler 12-13 saatlik eğitim sistemlerinde nasıl hayatta kalmayı düşünüyor? Onlarda da aynı bizimki gibi çocuklar at yarışına hazırlanır gibi küçük yaştan sınavlara hazırlanıyor.

   Hele ki çok da eli yüzü düzgün bir kız değilseniz bu şekilci adaya hiç adım atmayın bence. Çünkü çirkin olduğunuz için sürekli aşağılanacaksınız. Peki çirkinden kastımız nedir? 50 kilo üstünde olmanın bir hastalık olarak kabul edildiği tuhaf bir ülke Kore. Yanaklarınız biraz tombul mu yandınız o zaman. Anında isminizin önüne domuz sıfatını yersiniz. Çirkin olmak suçtur ama estetik ameliyatı yaptırıp yakalanmak daha büyük suçtur. Kore dünyada estetik ameliyatı yaptırma oranı en yüksel ülke. Aşağıda 2009 yılı için Asyada en çok estetik ameliyatı yapılan ülkeleri göstermektedir.
Bu grafiğe göre Kore'de her 1000 kişiden 74'ü estetik ameliyatı yaptırmıştır. Kore'nin kırsal kesimlerindeki ahjumma ve ahjushilerin estetik ameliyatı yaptırmayacağını göz önünde bulundurduğumuzda ve nüfustan estetik cerrahi yaptıramayacak kadar küçük çocukları düştüğümüzde bu oran daha da yükseliyor. Yani Seul'de elinizi kime çarpsanız çok büyük ihtimal estetik ameliyatı yaptırmıştır. Tabii toplumda bu kadar baskı varken bu insanları estetik ameliyatı yaptırdıkları için suçlamak doğru değil. Misal Park Bom estetik ameliyatı yaptırdığı için canavarlıkla suçlanırken, CL doğal haliyle canavara benzemekle suçlanıyor. Sonuç olarak ne yaparsan yap bir kadın olarak sen haksızsın.

   Asya'daki idol kültürünün en büyük parçası fanlar. Saatlerce şirket binaları önünde bekleyen fanlar, yemek paralarından kesip aynı albümün 13 ayrı kapağını ve repackage versiyonunu alan fanlar, menajerlerden hatta yeri geldiğinde kendi idollerinden tokat yiyen fanlar, idolleri sırf onu iyi de olsa kötü de olsa hatırlasın diye tokat atan, elini arabanın camına sıkıştıran fanlar. Gerçekten merak ediyorum çok mu  meraklısınız bu kitleden biri olmaya? Evet ben de sevdiğim grubun konserine gitmek istiyorum, ben de Kore dizilerini filmlerini izliyorum ama bu kültürün bizimkinden daha iyi olduğuna kanaat getirecek kadar kafayı yemedim. Elemana Türk tarihi, Osmanlı tarihi anlatmaya çalışırsın burun kıvırır ama tarihi boyunca tek başına tek bir özgürlük savaşı verememiş, sürekli sırtını birilerine yaslamış Kore tarihini ağzı sulana sulana izler.

  "Ama Kore'liler bizi çok seviyo kekeke" tezine gelince geçen sene Kore'de yapılan kendinize en yayın gördüğünüz 5 ülke anketi arasında Türkiye yoktu. Bugün Kore'ye belki de en çok yardım eden ülkelerden biri olan Amerika bile Korelilerin ırkçılığından nasibini alıyor. Bakın Afro Amerikalı bir erkekle yatan Koreli kadınlar bile yanlızlığa mahkum iğrenç mahluklar olarak görülüyor.

   Siz hiç kasmayın kendinizi canlarım. Oturun dizisini izleyin, müziğini dinleyin ama kafanızda bir mükwmmwl ülke imajı oluşturmayın Kore'yle ilgili çünkü yok öyle bir dünya.




40 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. kesinlikle katılıyorum. bir çok manhwa ve bir kaç dizide görüp öğrenmiştim kore eğitiminde öğretmenlerin ceza olarak ellerine vurdukları tokat attıkları gibi şeyleri(ki aklıma gelenler bunlar) ve yazıp okuyunca çok da bi şey yokmuş gibi gelebilir ama sonuçta çekilen acı farklı tabii. ya öğretmenler odasında yersin dayağını ya da sınıfta herkesin önünde(ki herkesin önünde olayı hala oluyor mudur bilemiyorum)
    ve her ne kadar parkbom'u estetik ameliyat yaptırdığı için canavarlıkla suçlasalarda hiç estetik ameliyat yaptırmayan cl'den daha çok sevildiği, solo şarkı çıkardığında cl ve minzy'nin please dont go'sundan daha çok indirildiği ve sevildiği aşikar. bazen kpop haberlerini okuyunca kafam karışıyor. bir gün bir ünlüyü küçücük bir hatasıyla suçlarken 5 ay sonra o ünlü comeback yaptı mı ölüp bitiyorlar. block b'yi ilk başta suçladılar şimdi şirketinden dolayı davaları yüzünden block b'yi sevmeye başladılar?!?? bir çok kişi koreli fanların bir lafının birini tutmadığını söylerken çok hak....bi saniye konumuz bu değildi...
    ehem...evet...sonuçta estetik ameliyat yaptırılsa bile ilk baş nefret edilselerde sonra bakıyolar ki kızlarımız seksi hareketler yapıp tatlı tatlı şarkı söylüyorlar(ki hiç sevmem) hemen yorumları değişiyor. ve her ne kadar koreliler bizi seviyorlar denilsede, henüz onların biz Türkleri çok seviyoruz dediklerini duymadım, yazdıklarını görmedim...
    aslında sen her ne kadar koreli kadınlar bile yalnızlığa mahkum iğrenç mahluklar olarak görülüyor desen de(ki katılıyorum) kdramalar da realityshowlar da herkes çok nazik herkes komik her şey toz pembe! halkın yüzde 40'ı kendini fakir olarak nitelendiriyor. dizüstü etek giymek yasaklansın diye kanun bile çıkarılacaktı bakalım en son eylem yapılacaktı.
    ya bizden azıcık daha kötü yaşam sürüyorlar ya da bizimle aynı seviyede kötü bir yaşam sürüyorlar. bilemedim. her ikiside olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomik olarak bizden daha iyi bir hayat sürmelerine rağmen ben sosyal anlamda bir çok eksiğimize rağmen bizim toplumumuzu daha ileride görüyorum açıkcası.
      Block B olayına gelince orada gruba saldıranlarla daha sonra sahip çıkan kitle bence ayrı. unutmamak lazım ki haberlerin altına yorum yazan kitle her zaman aynı değil. Mesela gruptan hoşlanmayan insanlar grupla ilgili olumsuz haberlerin altına yorum bırakırken, olumlu haberleri es geçiyor çoğu zaman. Neredeyse tüm erkek idol gruplarından haz etmeyip olumsuz yazan bir erkek topluluğu da var ortada.
      Estetik cerrahi sonrası sevilmenin tek şartı yakalanmamış olmak bence:D Misal tüm Snsd kızlarında estetik olmasına rağmen yakalanmadıkları için bu nefret yorumlarından kurtarabiliyorlar kendilerini.

      Sil
  3. Ben dediklerinin çoğuna katılıyorum.Ama Türk kızlarıyla dalga geçemezler hatta tam tersi biz geçeriz.Çünkü onların kızlarının güzellik ortalaması bizimkinin çok altında.Ünlüleri bile o kadar estetikle anca o kadar güzel oluyor ki orada güzel olanların ünlü olması kaçınılmaz.Gerçek halkta o kadar estetik yaptıran yok bu arada.Bunu da orada yaşayanlardan duydum.Kiloya gelince güzelsen kilo falan yalan olur aşırı değilse tabii.Orası bir Rusya değil yani insanların tipiyle dalga geçecek ülkelerin en sonlarında yer alıyor.Boşuna Amerika'da uzakdoğulularla dalga geçilmiyor demek ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğim dalga geçme milliyet ya da ırk üzerinden bir dalga geçme değil zaten. Belki de kendi ırkları da güzel olmadığı için bu konuda bu kadar saldırganlar. Benzeri Moğolistanda'da var mesela. 50 kilonun üzerindeki kızlara okulda "domuz" diyorlardı.

      Sil
  4. Olabilir herkesin görüş açısı ve beğenisi farklı sonuçta ünlülerden estetik olabilir sanki türkiyede estetik yapan yok veya normal insanalrdada estetkik olabilr ama biz onları güzellikleri içinsevmiyoruz ki hareketleri giyinişleri ülklere gerçkten güzel bir yer ben gittim ve çok beğendim ayrıca çok kişiyle tanıştım hiç birincede estetik yoktu onlarda seulde çok estik var nasıl istanbulda varsa herkein bakış açısı kendine senin onları kötülemeye hakkın yok . bazılarında estetik var diye diğerlerindedemi estetik var ne alaka bende onlara benzemek istiyorum estetik yapıcam annemler ve arkdaşlarım yine beni sevmiceklrmi bi düşün bakıyım veya araştır bi bak dünya sıralamasıında bir tane bile türk var mı bir bak ya türklerde o güzellik ne gezer neyapıyorlar esttkkik gözlerini büyytüyorlar bence gözleri gayet güzel ayrıca biz size türkleri çok seviyorlar diye bir şey dedikmi ? buraya geldiklerine hareketlerinde öyle şeyler çıkardık noldu justin geldide çok güzel mi oldu boşuna para doğru zaten onlarda kilolu olmak istiyorlar ama vücutları okadarrını almıyor , gerçkten güzelsen kiloyu hiçe sayarlar yalnız aşırıya kaçmadıkça . onların türk kızlarıyla dalga geçtiğini nerden bilyosun . ayrıca zaten dalga geçselerde doğru salak gibi kızlar biri bıyık bırakır biri sakal bırakır ya bırak bu işleri ya ben gittim ve gerçkten çok güzel bir yer allh nasip edersen seneye bir daha gidicem . İnsanları dış görünüşleriyle yargılaymazssınız .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) O kadar kötü bir Türkçe kullanıyorsun ki dediklerinin yarısını anlayamadım bile. Benden sana bir tavsiye anlattıkların ya da yazdıkların ciddiye alınsın istiyorsan anlatış şekline dikkat et. Değilse internet başında kendi kendine hırs yapıp her tuşa aynı anda basmış bir tip olarak algılanırsın.
      2) "Biz size öyle bir şey dedik mi?" demişsin. Bahsi geçen "siz" tam olarak kimsiniz? Gizli bir örgüt falan mı kurdunuz? Ayrıca benim cümlem "Koreliler Türkleri çok seviyor" tezine istinaden yazılmıştı. Eğer sen bu tezi savunmuyorsan dediklerimi üstüne alınmanın sebebi ne? Belli ki tam damarına basmışım:D
      3) Ben Türk kızlarıyla dalga geçerler demedim. Kendi güzellik standartlarına uygun olmayan kızlarla dalga geçerler dedim. Yani hangi milletten olduğunun burada hiç bir önemi yok.
      4) Yazımın tam olarak neresini Justin ile ilişkilendirdin anlayabilmiş değilim ama sonuçta içinde kalacağına söyle. Hem böylelikle içine atıp atıp anlamadığın konularda anlaşılamayacak kadar berbat bir Türkçeyle yorumlar yazmazsın belki.

      Belli ki "korecanlarla" dalga geçiyorlar ezikliğine girmişsin. En iyisi kalk bir bilgisayarın başından dolaş. Hatta sokağa falan çık beynine kan gitsin:D

      Sil
  5. 1-)Bilmem farkında mısın ama sen de Betül adlı arkadaştan pek farklı sayılmazsın.
    2-)Söylediklerinde haklısın.Kore düşler ülkesi değil sonuçta.Beni rahatsız eden bunu söyleme şeklin. "Ergen" diye tabir ettiğin kişilerle dalga geçecek kadar basitleştiğine göre, yazacak bir şey bulamamışsın sanırım. Bir şeyler yazcam diye kafanı patlatma. "En iyisi kalk bir bilgisayarın başından dolaş. Hatta bir sokağa falan çık beynine kan gitsin." bu cümleyi sana aynen iletiyorum.
    3-)Eminim sen de yurtdışına çıkma hayali kurmuşsundur.İnsanın aklına hemen Amerika geliyor değil mi? E Amerika oluyorsa Kore neden olmasın? Milletin hayalleriyle dalga geçeceğine adam gibi yazacak bir şeyler bul. Saçmaladığının farkında değilsin galiba.
    4-)Betül'e düzgün Türkçe yazamadığını söylemiştin. Senin kurduğun cümlelere bakılırsa en fazla 12 yaşındasın. Okuduğumda senin ilkokula gittiğini düşündüm. Üslubuna bir çeki düzen versen iyi olur.
    Tabi yazma işini ciddiye alıyorsan.

    YanıtlaSil
  6. Onların eğitim sistemi eleştirmisin sanki bizimki cok guzelmis gibi her yeni gelen eğitim bakanın ilk önce yaptığı sey sınav sistemini değistirmek.ayrıca okullurindaki zorbalık cinsellık vs gibi seylere gelınce yalan diyemem ama bu sadece onların ülkesinde değil ki bizim ülkemizdede var öğretmen öğrencisini taciz etti yada birbirlerine asıklarmis kaçmışlar gibi estetik ise kişinin kendi tercihi onlari bu konuda yargılamak bize düşmez ayrıca onları çirkin diye birini asağıladığını hiç gordün mü gormediysen bu konuda yorum yapmamalısın oraya gitmek isteyen kişiler ise herkes bir değildir sırf amerika ya da fransa vb ulkeler yerine kore dediği için ona farklı gozle bakamazsin ayrici kore fanı diye kendi tarihini bilmediğini nerden çıkardin lütfen birşeyler yazmadan önce arastır karşılastir ve dürüst bir şekilde yaz ayrıca türkiyeyi sırf kendi ülken diye sadece olumlu taraflarına gosteremezsin

    YanıtlaSil
  7. Tamam bütün bunlar gerçekten olabilir ancak Koreʹyi örnek almamız gereken yerler de var. Dünyaca ünlü telefon ve araba markalarına sahipler! Harıl harıl çalışıyorlar. 1945 savaştan sonra çok çabuk. toparlandılar. Bunu da çok çalışarak sağladılar. Türkiye ise hala toparlanma çabasında. Ayrıca Koreliler tarihine çok önem veriyor. Harika tarihi diziler çekiliyor. Tarih sevgilerinin yüzde biri bizde olsa şimdiki durumumuz çok farklı olabilir. Son olarak kesinlikle haklısın. Yeni nesil bazı şeyleri abartmış durumd. Onlara seslenmekte haklısın. Ben de çok kızıyorum ancak bu sevdayı kesmenin yolu o ülkeyi kötülemek değil ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana cok katiliyorum cok haklisin bizden kac sene sonra ozgurluklerini aldilar ve su an gelismis ulke sifatindalar biz ise gelismekte olan ulme dunyanin en iyi 12.ekonomisine sahipler egitim sistemi iyi olmasa bu nasil olsun ayrica gunde 12 saat tek matematik degil yuzme resim muzik gibi sanat dersleride goruyorlar

      Sil
  8. yorumları okuyunca gerçekten çok şaşırdım ve şuna kanaat getirdim sanırım bu yorumları yazanın ya çoğu ergen tayfa daha orta okulu bitirmemişler yada daha liseye yeni geçmişler ya da -eğer ilk dediğim değilse ve yaş ortalamasının üstündeyse- gerçekten aptallar. nokta. yani söyleyecek başka bir şey bulamıyorum. kızın her cümlesi doğru daha neyi tartışıyorsunuz anlamadım ki? nasıl bir sürü mantığıdır bu? büyüyün biraz! mümkünse beyninizi geliştirin!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet her insan her yaşta herşeyi sevebilme özgürlüğüne sahiptir " aptal ? " sen ilk önce kendi aptallığına bak evet Güney Kore toz pembe ülkesi değil ( bazılarına göre ) yazmışsın işte yok lise yok ortaokulu bitirmemiş yok ilkokul.. güney kore ekonomik olarak dünyanin en iyi ülkeleri arasında çok zengin bir ülke tarihi güzel eğitime çok önem veren bu ülkeyi böyle kötüleyemezsiniz sırf türkiye kendi ülkeniz diye türkiyenin sadece iyi yanlarıyla övünemezsiniz k-drama k-pop daha bir çok koreyle ilgili fandomlar fazla abartıyorlar sasaengler den bahsediyorsan haklısın ama tam değil tamam mı? Evet estetik , estetik dünyanın her yerinde var guney kore 1. sırada güzelleşmek kötü birşey değil bazı salaklar ayyy şunlara bak estetik olmasa bunlar bir bok..
      estetik insanın beğenmediği yerleri güzelleştirmek amacıyla geliştirilmiş birşey işiniz gücünüz koreyi kötülemek TÜRKİYE DÜNYANIN EN MUTSUZ ÜLKELERİ ARASINDA 173. SIRADAYIZ nedeni ise adalet yok özgürlük yok anlayış yok .. neden amerikada kadınlar yarım atletle dışarı çıkıp geziyor ha biz türkler pantolonla acaba arkamız fazlamı çıktı ay montumu giyiyim de üstüm gözükmesin diye kırk takla atalım türk erkekleri ellerini ceplerine sokup biz kadinları dikizlesin degil mi HA-HA-HA koreyi bırakın istediginiz kadar sevin abartın SEN İLK ÖNCE ÜLKENDEKİ ADALAETE İSYAN ET TAMAM MI

      Sil
  9. Memoisvip seni gercekten tebrik ediyorum eline saglik cok guzel bi yazi olmus. Insanlara ne yazik ki gercekleri kabul ettirmek cok zor hele ki karsinizdaki kisi bi ergense ya da olgunlasamamissa ... gercekten bu konuyu korefani olmama ragmen bende dsundum ve seninle ayni fikirdeyim tabi bunda benim 22 yasinda olmam da etkili sanirim . Malesef kucuk korefani kardeslerimiz hayal dunyasinda yasiyolar ve herseyi dizilerdeki gbi saniyolar ama hayat o kadar basit degil eminim buyuyunce daha iyi anlicaklar (umarim tabi) ...

    YanıtlaSil
  10. arkadaşlar bence kendi ülkemizi aşağı görmeyin.evet örnek almamız gereken şeyler var ama onlarında bizden örnek alması gereken şeyleri var.gittiğiniz ortamda kendi kendinizi küçük düşürmeyin.sizde bir harikasınız.atalarımızdan aldık bu harikalığı.onlar önce bizi savaştan kurtardılar sonrada korenin kurtulmasına yardım ettiler.damarlarınızdaki asil kanı muhafaza edin.iyi yanlarını örnek alın ama sindirilmeyin o toplumda.gittiğiniz ortamın rengine bulanmayın ortamı renginize bulayın lütfen.tarihimize biraz daha bakarsanız eğitim için gitmeyi düşündüğünüz o yerlere atalarımız da öğrenci gönderdi ama o öğrenciler gittikleri amaçtan saptılar ve ülkenin emeklerini boşa çıkardılar.bu drs olsun bize ve aynı hatalara düşmeyelim.orda okuyan arkadaşım arkadaşlarının hocalarınız çevresinin bizlere türkiyeye ilgili yani sevgi ile yaklaştığını söyledi.bizi kardeş ülke görüyorlar.yani bize düşen oturduğumuz yerden yararsız tartışma yapmak değil iki ülke arasındaki kardeşliği ilerletmek.bunu yaparken de ülkemizi unutmamak.

    YanıtlaSil
  11. korelilere laf atıyonuz ama onların ürettiği mallarını kullanıyosunuz ya laf atmayın ya da kullanmayın -,-

    YanıtlaSil
  12. Daha önce Korede iki-üç ay kadar kaldım ve haftaya tekrar gideceğim. Evet bu ülkenin de beğenmediğim tarafları var fakat söylediklerinin çoğuna katılmıyorum. Güzel bir kız değilim, zayıfta değilim. Ama dediğin gibi orada dışlanmadım aksine çoğu kişi yardımcı olmaya çalıştı. Ve Türkiye'de yaşamaktan daha kolaydı. Türkiye'de dokuzda bile dışarı çıkmaya korkardım ama burada on ikiden sonra çıksan laf atan kimse yok. Biraz yemek sıkıntısı vardı onun dışında yaşamak çok rahattı. Bende dizilerden tanıdım Kore'yi. İyi ki de hayallerimden vazgeçmemişim. Sende başkalarının hayalleriyle oynamayı bırak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonunda biri doğru söyledi be

      Sil
    2. Sonunda aradığım cevap çok haklısın fanların küçük veya büyük olmakla alakası yok ki ergen demesi de çok kaba zaten oraya gitmemiş biri olarak bunları yazması hiç hoş değildi .....

      Sil
    3. Merhaba soru sorabilirmiyim?

      Sil
    4. Şu anda o kadar haklısın ki... Şimdi şöyle ki insanlara "ergen" diye bodoslama Dalman doğru değildi. Bazı insanlar vardır çok alingan hemen üzülen. Ya da bazıları vardır umursamayan. Yorum yapacaksan düzgün yap ki bazı kişiler üzülmesin. Kore'ye gelirsek eğer... Kore'yi bu şekilde kötüleyemezsin/iz. Bunu bir korecan olarak söylemiyorum. Hani diyorsunuz ya okulda şiddet var diye aynı şey Türkiye'de de var. Ayrıca "Türkiye'de 8 saat ders işlemeye üşeniyorsunuz Korede 12-13 saat derste nasıl hayatta kalmayı düşünüyorsunuz?" demişsin. Okuldan çıktıktan sonra zaten 3-4 saat evde ders çalışıyoruz ve Kore'de ki okul saatine tamamlanıyor... Lütfen yorum yapacaksanız ya araştırarak/düşünerek yapın ya da hiç konuşmayın. Çünkü o kadar boşsunuz ki...

      Sil
  13. Dediklerinize ben de katılıyorum galiba sizi yanlış anladılar :( Bazı kore fanları olayı çarptırmış. Bence de önce kendimizi yüksek görmeliyiz evet dizilerini, filmlerini, şarkılarını severek dinliyor ve izliyoruz. Ama kesinlikle onları taklit boyutuna getirmemeliyiz. Çünkü gerçekten dini, kültürel açıdan onlardan farklıyız. Dizilerde hayatlarının genelde masum çocuksu olduğunu görüyoruz. Herşey Kore ' de muhteşem gibi gösteriliyor. Gerçek hayattan maalesef uzaklaşıyoruz. Ve herşey tozpembe gözüküyor. Ülkemizin ve milletimizin kıymetini bilelim evet izleyebiliriz, beğenebiliriz ama kesinlikle onların bizden kat kat üstün olduğunu kabul etmemeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak onları üstün gördüğümüzü nereden uydurdun bilmiyorum ama biz onları taklit etmiyoruz. Onlar bize kendimiz olmayı öğretiyorlar. Şunu söylemeliyim ki konu Kore olduğunda herkez önyargılı. Ama birisi Rihanna'yı Taylor Swift'i sevdiğinde gayet normal karşılanıyor. Konu Kore olduğunda "söylediklerini anlıyor musun-hepsi birbirine benziyor-pis çekikler" ama kinu Amerika İngiltere olduğunda "şarkıları çok güzel - inlar harika - onlara bayılıyorum" ama bunu söyleyen insanların çoğunun ingilizceden anladığı 'this is a pencil' bence bu konuyu tartışmanın bile bir mantığı yok

      Sil
    2. (1) Biz Korelileri zaten taklit etmiyoruz ki? Başkalarının nasıl düşündüğünü bilmeden burada yorum yapamazsın.
      (2) Onları kendimizden üstün görmüyoruz zaten.
      (3) Burada bana/bize Kore'yi kötüleyemezsiniz.
      (4) Koreliler bizi kardeş ülkesi olarak görüyorlar. Bilirsiniz zamanında Koreli bir çocuğu kurtarmıştık.
      (5) Biz Korelileri severken bizi kötülersiniz ya da olumlu karşılamazsınız. Fakat Amerikalı bir ünlüyü sevince gayet olumlu ve iyi karşılanıyor. Amerika bizim düşman ülkemiz değil mi? Zamanında Türkiye Amerika savaşı olmadı mı? Azıcık bakın azıcık olumlu düşünseniz o kadar şaşırırım ki...

      Sil
  14. Tamam bazı fanlar abartıyor . ama burda koreyı ve kore severlı bu kadar aşaglamana gerek yok! İnsanların hayallerını batırma . sen gerçekleştiremediysen bırak başka insanların gerçekleştirmesıne engel olma ! böyle şeyler okuyunca sankı 10 yaşındakı bi çocuk yazmış gibime geliyor insanlar hayal kurmakta özgürler ve her hayal gerçekleşmesede o hayal hep var olur . senın gibi bende bir V.I.P yım ama hiçbir zaman onlar türkiyeye gelemez iste az para felan gibi şeyler düşünmedim çünkü her zaman ümidim var . umarım hayallerıni gerçekleştirir ve bu tarz düşüncelerden vazgeçersin .

    YanıtlaSil
  15. Savaşlarda eğer Kore Türkiye'nin onlara yardım ettiğini yeni nesile anlattıysa veya yeni nesil kore gençleri bunları biliyorsa öğreniyorsa ozaman kardeş ülke olarak kalabiliriz. Ama onun dışında Türkiye'nin yerini bilmeyen ülkeler var Kore bunlara karışırsa kardeşlik falan kalmaz. Ayrıca Türk dizileri nekadar gerçek hayattan uzaksa tuhaf olaylar oluyosa bence Kore'de de diziler okadar yanıltıcıdır. Her ülkede yaşam zor belli başlı kurallar var ve kendilerini geliştirmeyi iyi biliyorlar. Türkiye onlar ürettikçe hazıra konup tembelleşti ve bu bizim için çok köyü bişey . Türkiyede yüksek teknoloji kullanan 10 dan az fabrika bulunuyorken Türkiye ekonomisini saçma sapan şeylere harcıyor. Büyük bir savaş olsa Türkiye yeryüzünden silinecek ki Allah korusun . Bizler hala oturup dizileri izleyip "opppaaağğğ" diye bağırmakla meşgulüz. Ki dediğin gibi çoğu kişi estetik yaptırmış durumda ama birbirlerini okadar dışladıklarını düşünmüyorum. Genelde asyanın yüz yapısı daha dikdörtgendir ama çoğu ünlü kız idolün yüz şekli oval yada kalp şeklinde ben de burdan anlıyorum genelde tabi istisnalar olabilir. Ayrıca öyle her erkek de yakışıklı değil. Fondötenler göz kalenleri havada uçuşuyor. Türkiye'de de farklı değil yakışıklı/güzel olmak için çoğu kesim makyaja zorumlu kalmış durumda yada kendini güzel hissetmek için yada başkaları beni güzel hissetsin diye saatleri harcamak biyerlerine makas jilet vurmak hiç güzel değil. Diziler pembe Talk showlar kamera önünde güzel ve keyifli . Arka tarafı kimse bilmiyor onların ne zorluklar yaşadığını. Evet Kore zor bir ülke .Hayatları özenilicek gibi değil. Tamam sevin ama ölmeyin onları gördüğünüzde beyninizle kalbiniz yer değiştirmesin. Onlarda insan zorluklar yaşıyorlar abartmaya gerek yok .

    YanıtlaSil
  16. Savaşlarda eğer Kore Türkiye'nin onlara yardım ettiğini yeni nesile anlattıysa veya yeni nesil kore gençleri bunları biliyorsa öğreniyorsa ozaman kardeş ülke olarak kalabiliriz. Ama onun dışında Türkiye'nin yerini bilmeyen ülkeler var Kore bunlara karışırsa kardeşlik falan kalmaz. Ayrıca Türk dizileri nekadar gerçek hayattan uzaksa tuhaf olaylar oluyosa bence Kore'de de diziler okadar yanıltıcıdır. Her ülkede yaşam zor belli başlı kurallar var ve kendilerini geliştirmeyi iyi biliyorlar. Türkiye onlar ürettikçe hazıra konup tembelleşti ve bu bizim için çok köyü bişey . Türkiyede yüksek teknoloji kullanan 10 dan az fabrika bulunuyorken Türkiye ekonomisini saçma sapan şeylere harcıyor. Büyük bir savaş olsa Türkiye yeryüzünden silinecek ki Allah korusun . Bizler hala oturup dizileri izleyip "opppaaağğğ" diye bağırmakla meşgulüz. Ki dediğin gibi çoğu kişi estetik yaptırmış durumda ama birbirlerini okadar dışladıklarını düşünmüyorum. Genelde asyanın yüz yapısı daha dikdörtgendir ama çoğu ünlü kız idolün yüz şekli oval yada kalp şeklinde ben de burdan anlıyorum genelde tabi istisnalar olabilir. Ayrıca öyle her erkek de yakışıklı değil. Fondötenler göz kalenleri havada uçuşuyor. Türkiye'de de farklı değil yakışıklı/güzel olmak için çoğu kesim makyaja zorumlu kalmış durumda yada kendini güzel hissetmek için yada başkaları beni güzel hissetsin diye saatleri harcamak biyerlerine makas jilet vurmak hiç güzel değil. Diziler pembe Talk showlar kamera önünde güzel ve keyifli . Arka tarafı kimse bilmiyor onların ne zorluklar yaşadığını. Evet Kore zor bir ülke .Hayatları özenilicek gibi değil. Tamam sevin ama ölmeyin onları gördüğünüzde beyninizle kalbiniz yer değiştirmesin. Onlarda insan zorluklar yaşıyorlar abartmaya gerek yok .

    YanıtlaSil
  17. Bak Kore'yi sevmiyor olabilirsin ama Kore'yi seven kişileri ergen diye nitelendiremezsin. Senin Kore'nin sadece kötü yanlarını görüyor olman nasıl baktığınla alakalı bir sorun sadece. Eğitiminden başlayacak olursak gördükleri 12-13 saatlik dersler katlanılamaz gibi duruyor ama emin ol ki orada dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullanarak ders görüyorlar ve sadece dersle kalmıyor bir çok etkinlik de yapıyorlar. Yani oranın eğitimi boka batmamış. Ama Türkiye'ye bakacak olursak 40 dakikalık bir dersin 20 dakikası zaten öğrencileri susturmakla harcanıyor. Şu okuldaki zorbalık konusuna gelecek olursak izlediğin k-dramalardan etkilenmiş olmalısın ama orada insanlar eğitimlerine önem veriyorlar. Amacım k-dramaları kötülemek değil tabii ki söylemek istediğim diziler tamamen gerçekleri yanısıtmıyor. Bu Türk dizilerinde de böyledir. Şunu da söylemek istiyorum Türkiye, Kore dizi ve filmlerini örnek almış durumdalar. Mesela bir Kore dizisi olan She Was Pretty'nin fragmanı bile aynı şekilde Seviyor Sevmiyor olarak Türkiye'de yayına girmesi ya da Miracles Miracles Cell No 7 filminin çok benzeri olan Bizim Hikaye filminin de Türkiye'de sonrafan yaynına girmesi buna bir örnektir. Ayrıca Oppaların ya da Unnilerin makyaj yapmaları garip mi? Bizim ülkemizde diva olarak adlandırılan kişi her gün boya fıçısına banmış gibi gezerken ya da 50-60 yaşlarına gelmiş kişilerin estetik yaptırıp kendilerini geç zannettikleri bir medyaya sahipken bunu söylemeniz çok mantıksız. Tamam belki erkeklerin makyaj yapmasını garip karşılıyor ya da onları adamdan saymıyorsunuz ama şöyle de bir durum var ki bizde de fosforlu kıyafetler giyip eline tesbih alan herkes kendini adam sayıyor. Burada ne Türkiye'yi ne de Kore'yi kötülemek gibi bir hedefim yok ama Türkiye'nin durumununda senin bütün kötü yanlarını ortaya dökmeye çalıştığın ve bazılarını da uydurduğun Kore'den bir farkı kalmıyor. Biz Korelileri çok seviyoruz bu doğru ama emin ol ki kpop ve kdramalar bu kadar güzel olmasaydı biz de belki bu kadar sevmezdik. Ne bekliyorsun ki Türkiye'den nefret ettiğini söyleyen Kim Kardashian'ın mı fanı olalım? Onlar bize olduğumuz gibi davranmayı, başkalarını taklit edip onların kopyası olamamayı, müziğin sadece notalardan ve sözlerden ibaret olmadığını ögrettiler. Kusura bakma ama ben bu durumda ne Korelileri ne de Kore fanı olanları aşağılamana müsaade etmem! Belli ki sen de örnek aldığın insanlar gibi davranıyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın erkekler makyaj yapıyor diye onlara kız diyemez türkiyedeki kerimcan çokmu erkek jsjajsja

      Sil
  18. Şöyle ki okuduklarımızın gerçek olma ihtimali çok yüksek yazan kişi kaç yaşında bilmiyorum. Evet ünlüler estetik yaptırıp makyajı da abartıyor olabilirler. Bende bi 15 yaşında 'ergen' bi kızım bunun için beni küçümser misiniz bilemem. Kore benimde hayallerimde olan bi ülke ve mükemmel geliyordu bu yazıyı okuyana kadar ama hayat gerçekten de toz pembe değil sonuçta sadece dizilerden öğrendiklerimiz de gerçek olamaz normal bi şekilde. Ama burada yazılan her şey ne kadar korkunç görünsede ( kendi ülkemi kötülemek istemiyorum ve bundan utanıyorum) Türkiye daha kötü bir yer oldu. Okulda bizi bu kadar ezen insanlar yok evet ama dışarıda taciz eden insanlar çok daha fazla. Sosyal medyada bile çok fazla taciz almaya başladık. Kore'yi tabikide bu konuda bilgim yok ama başka ülkenin kötülüklerini düşünmeden önce kendi ülkemiz üzerinde düşünmeliyiz. Bu yorumu yazarken memoisvip'yi kötülemeye çalışmıyorum. Bilgilendirmek istemiş ve bilgilendirmiş.

    YanıtlaSil
  19. Kim sana "Kore mükemmel Kore de okumak istiyorum" dedi ki. Böyle gereksiz şeyler yazıyorsun. Evet,ben de Kore de eğitim görmek istiyorum ve bu yazdığın şeylerin çoğundan fazlasını biliyorum. Altını çizmek istediğim bir nokta var. Kore fanları ergen olmuyor. Ve sen bu yazıyı sadece kıskandığın için yazmışsın. Seni ilgilendirmeyen konulara da burnunu sokmak adetin herhalde.Memleketimde senin gibi acınası ve önyargılı insanlar görmek beni üzüyor.

    YanıtlaSil
  20. Bence bazı konularda haklı değilsin çünkü biz türklerden bazı insanlar koreye gitmiş durumda ve orda yaşayanlarda var kalanlarda mesela biri kız çok kilolu 50 KİLOYU EPEY GEÇMİŞ DURUMDA VE KIZ ACAYİP DURUMDADA GÜZEL DEĞIL ama oraya gitti ve ordaki hiçbir koreliden ezilmiş durumda değil hatta o çekemediğiniz korelilerden bazıları onla arkadaş olmuş durumda senin ülkendede var estetik yapan botoks yapan biliyoruz yani sonuçta türküz ayrıca bu allaha bağlı bişey allah büyük isterse koreli idölle bir fan evlenebilir evlenenlerde çıkanlardan var bu şansa değil allaha bağlı allah istemese bir yaprağı yerinden oynatmaz sen buna itiraz edersen allaha inanmıyor demektir bende seviyorum korelileri ayrıcaaa hiçbir idol fanına tokat atmadı atsaydı şirketi onu kapının önüne koymuştu bile canım sen nası korelileri sevion güldürme beni yaa biraz araştır öle gel 😉 hem sorun fanlarda sende ters tepmiş cnm asıl fanlar idollere tokat atıyorlar yüzüne bile bakmıyorlar geçen jennienin dondurmasını almayan bazı fanlar vardı kızın yüzü düştü vidiosuda var ve jennie gelip kıza tokatmı attı hayır ve hiçbir fan elini idöllerin arabasına bilerek sıkıştırmadı canım çocuklar yanında güvenlikleri ile geziyor birsürü vidiosu var taehyunga bi kız sarılmaya çalıştı güvenlik kızı tuttu birdaha böyle kendi uydurma masallarınla gelme bize hiçbir koreli bir türkü aşşağılamadı bunu kore yapmadı bizi bu kadar seven insanlara mal gibi davranmanızdan bıkın artık madem sevmiyordunuz savaş günü niye yardım ettiniz sende anca haklarında atıp tut demişsinki bende seviyorum dizilerini izliyorum sende bir fansın neyin derdindesin cnm azar işitmek hoşunamı gidio birde türkler kore okullarına elini kolunu sallayarak girmez puan lazım yüksek bir puan bir puan bile eksik olsun bittin ayrıca örnek bir ülke ne güzel işte çok ders çalışıp iyi meslekler elde ediyorlar yani bir hedefleri ve sonuçları oluyor korede okuyan kişi sayısı 100 kişi diyelim 99 kişi okuyor okumayan askere yallahh biraz bilgi edin ben korecanım ve bir çok bilgiye sahibim gerisini sen düşün puanım yüksek olursa niye gitmeyim kore okuluna okuyup idöl bile olurum canım çirkinsem çirkinim idöllerde ilk çirkindi maddi durumları yokdu acı hikayeleri vardı çıkış yapamayıp üzülen vardı mesela lisa sen onun önceki halini gördünmü büyük bir
    İhtimal görmedin birkaç yöntemle taş gibi yaptılar kızı estetik olur vs. Korede çirkin yapmak estetik yapmak suç değil yakalansalar suçmuş hehe ya kızım korede ünlülerin bazılarının estetik yaptırdığını biliyorlar noldu bunu duyan fanları veya ben suçladımmı yoo istediğim gibi özenirim onlar gibi giyinirim sanane onlara yavur diyorsun sölesene bizim türklere mesela sana iyilik yararmı yaramaz yavur en azından kıymet bilir BEN ONLARI DİNLERİ BAŞKA DİYE AŞŞAĞILAMADIM AŞŞAĞILAMAM VE ONUDA ALLAH YARATMIŞ KIYAMET GÜNÜNDE ODA SENİNLE OLACAK hayırdır sen ya neyse değmez ya olum sanki sana bayılıyolar ya of yürü ya fenomen olmak içinmi yazdın eline yazık canısı sen bi yorumumu sil bak seni rahat bırakıyorummu bütün korefan arkadaşlarıma söylerim hallederiz sıkıntı yok....

    YanıtlaSil
  21. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. Bende bir A.R.M.Y İM VE belki buraya gelecekler ,dedilerde gelicez diye exo BİLE dedi nuest geldi mesela yine birçok kız grubuda geldi ben kendi ülkemi aşşağılamıyorum ama her kore fanı ergen olmuyor sende dizilerini izliom dion sende ergensin ozmn

    YanıtlaSil
  23. izlediğimiz şeyleri sanki bizler yasıyormusuz gibi haz aldığımızdan bunlar oluyor hep. İzlediğimiz seyler gercekleri ya da görmek istemediğimiz şeyleri ne kadar yansıtıyor olabilir ki? Bizim dizilerde de genelde zengin bir yaşam bir ask hikayesi ve mutlu sonla bitmesi umulan aşk mücadelesi yansıtılıyor. belkide begeni,hayran kitlesi ve populerlik için iyi bir fırsattır oyuncular için ama gerçekleri yansıtmayan işe yaramaz senaryolarla bizlerin hayatına hiçbir sey katmayacak zaman öldürmecelerimiz yetmezmiş gibi bir de asırı hayranlık duyup o hayal ve hayata sahip olabilineceği düsüncesi insanı öldürür. hadi ki koreye gittin korece öğrendin hayatını oranın kurallarına göre yasamayı göze aldın karsına aşamayacağın kadar kötü insanlar cıkarsa; kimse intihar etmeden geri dönsün hayallerden gerçeğe.

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. Birçoğuna katılıyorum bir korefanı olarak ama eğitim sistemi konusunda çok komik konuşmussun sanki bizimkinden çok daha beter bir sistemleri var gibi en son yapılan eğitim sistemi başarısında kore 1. Çoktı peki ya türkiye sondan 3. Hangisinin daha iyi olup olmadığına bir bak istersen önce kore tüm dünya üzerinde 1. En ii eğitim sistemi olan ülke.

    YanıtlaSil
  26. Kesinlikle haklısınız.Ben bu insanlardan bıktım.Cidden oradaki insanları videolardaki gibi mi zannediyorlar?Bunların hepsi yalan onlar o yalanın içerisinde hayatlarını sürdürmeye devam ediyorlar.Cidden anlayamıyorum.Madem çok meraklısın Kore'ye çalış köpek gibi adam ol git.Bu kadar basit,boş boş hayallerin içinde insanların yaşaması ne kadar tuhaf bir şey.Ben çocukken mesela robot bir ejderha yapıp onunla uçmak isterdim ve uğraşırdım devreler yapardım uçurmaya falan çalışırdım başarılı olamazdım ama bir şeyler yapmaya çalışırdım ,onlar bir şey yapmıyor sorun orada ben buna yanıyorum.Haksız mıyım?

    YanıtlaSil
  27. Ben kore ye hiç gitmedim ama izlediğim programlardan ekonomisinin gayet iyi teknolojinin çok yüksek olduğunu biliyorum ama konu kpop müzik sektörüne gelince ben bunun bilerek yapılan bir proje olduğunu ve kore hükümetinin bunu kendi gençlerini robotlastirmak için yaptığını düşünüyorum ki arkadaşın yazmış olduğu herseyde bunu gösteriyor ama ben bir şeyi daha biliyorum ki bir turk insanini ne olursa olsun kimse değiştiremez hepimiz o yaşlardan geçtik sonuçta ama şimdi o zaman ki ozendigimiz şeylerin hiç birinden eser bile yok hayatımızda her ne kadar onları seviyor bile olsalar sonuçta bu gençlerin hepsi türk ve kendi tarihini bilerek Türkiye'de yaşıyorlar bence tartışılması gereken bir konu bile değil bu tabi bu benim düşüncem

    YanıtlaSil
  28. Kore güzel bir ülke ama mükemmel değil herkes kafasında mükemmel bir ülke imajı yaratmasın

    YanıtlaSil