27 Eylül 2012 Perşembe

YILIN ÇAYLAĞI: BUSKER BUSKER


     Son 2 yazı çemkirme temalı olunca biraz da müzik hakkında yazayım dedim. Normalde yeni çıkış yapan gruplara soğuk duran biriyimdir. Öyle hemen kanım ısınmaz kimseye. Mutlaka bir kulp bulur eleştiririm. Ama bu seneki çaylak gruplar beni fazlasıyla memnun etti. B.A.P, Nuest, EXO fena değildi ama bir Busker Busker çıktı ki bu senin açık ara en iyi çaylağılar. Hem de fersah fersah öndeler diğerlerinden.


     Öncelkle Busker Busker bir idol grubu değil. Aradığınız şey yakışıklı oppalarsa uzak durun derim çünkü size hitap eden hiçbir şey yok. Busker Busker 3 kişiden oluşuyor: vokalleri Jang Beom Jun, basçıları Kim Hyung Tae ve davulcuları Brad Moore. Geçen seneki Mnet Superstar K3 yarışmasında ikinci oldular ve bu sene ilk albümlerini yayınladılar. Tabiri caizse herkesi de ezip geçtiler. Çıkış şarkıları olan “Cheryy blossom ending” bu senin en çok indirilen şarkısı şu anda (2-3 haftaya Psy Gangnam Style ile zirveye yerleşecek gibi görünüyor) ve senenin en çok indirilen 100 şarkıdan 9 tanesinin sahibiler. Sadece klipli şarkıları değil albümde olan tüm şarkılarını satabiliyorlar(Big Bang’i bu anlamda geçebilen tek sanatçı şu anda. GD’nin yeni şarkılarını dahil etmezsek Big Bang’in top 100’de 6 şarkısı var)

     Kore müzik piyasası 2’ye ayrılır: dijital satışlar ve fiziksel satışlar. Dijital satışlar; insanların müzik sitelerinden para karşılığında şarkıları indirmesidir. Fiziksel satışlar ise dükkanlardan satın alınan albüm cdlerinden oluşur. Normalde idol erkek grupları fan hanım kızlarımız sağolsun iyi fiziksel satışlara sahiptir ama dijitalde çuvallarlar(En büyük istisnası Big Bang), idol kız grupları ise tam tersi dijitalde gayet iyiyken fiziksel satışlarda çuvallarlar()En büyük istisnası SNSD) Parantez içinde belirttiğim gibi Big Bang ve SNSD istisnadır ve aynı zamanda neredeyse mükemmel denilebilecek fiziksel-dijital satışları vardır. İşte bu istisna listesine yeni biri daha eklendi. O da Busker Busker.  Bu sene 126,548 albüm sattılar ve şarkılarının internetten toplam satışı 15milyonu geçti. Şimdiye kadar hiçbir çaylakta görülmemiş bir performans bu.Sene sonunda yılın çaylağı ödülünü vermezlerse bu gruba cıngarın kralını çıkarırım demedi demeyin sonra!!!

    Gelelim şarkıların değerlendirmesine. Çıkış şarkıları olan “Cherry Blossom Ending” benim favorim. Öyle ki bu şarkıyı yürüyüş yaparken üst üste 20 defa dinlemişliğim vardır =) İnsanın yüzünde salak bir gülümseme beliriyor dinlerken, şarkının naifliği alıp götürüyor insanı.



   İkinci favorim If You Really Love me şarkısı. Bu şarkıda vocalin sesi beni bitiriyor. Şarkının inişleri çıkışları bir muhteşem olmuş. Ayrıca sözlerini de pek beğendim. Diğer sevdiğim şarkıların da koyuyorum vidyosunu. Dinleyin dinlettrin…
If you really love me



First Love


Yeosu Night Sea
                             

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder