26 Eylül 2012 Çarşamba

Psy Kore'yi Vezir mi Ediyor Yoksa Rezil mi Ediyor?


Psy’nin Gangnam Style şarkısı çıkalı 72 gün oldu. Bu 72 gün içinde şarkı tonla başarıya imza attı. Kore’de şu an için Cherry Blossom Ending şarkısınından sonra bu senenin en çok indirilen şarkısı oldu(Hala listelerde muhtemelen 2-3 haftaya bu senenin en çok indrilen şarkısı ünvanını da kazanacak) Şarkının yurtdışında çektiği ilgiyi zaten sağır sultan duydu.

Psy şu an için Kore’nin kahramanı durumunda. Geçen hafta yapılan gallup anketinde en çok sevdiğiniz şarkıcı dalında oyların %52 sini topladı ki SNSD 2009 yılından beri zirveyi kimseye kaptırmamıştı. Koreliler Psy’ yi baş tacı ederken bir tartışma çıktı ortaya: Psy’nin popülaritesi Kore’nin imajı için yararlı mı değil mi?

Bu soruyu ilk ortaya atanlar SM fanları oldu ve gülündü geçildi ama Tiger JK’nin yaşadığı son olay bu soruyu tekrar ve daha ciddi bir şekilde gündeme taşıdı. Öncelikle Tiger JK’nin olayını bir anlatalım. Olay Tiger JK’nin Amerika konserinde bir grup fazla coşkulu gencin Tiger JK’dan Gangnam Style dansı yani at dansı istemesi ve ısrar etmesiyle başlıyor sonrasında bu aralar öfke problemleri yaşayan JK’nin twitterda bu insanları ırkçılıkla suçlayıp küfürleri saydırmasıyla sona eriyor.







Şimdi asıl mesele şu ki, bazı Asyalılar(çekik gözlüler mi diyeyim çünkü biz de asyalıyız ama bahsettiğim kitlenin içinde değiliz, uzak doğulu da diyemem çünkü bu kesim güney asyalıları da kapsıyor) Psy’yi Amerika’da kimsenin ciddiye almadığını ve Psy’nin hareketlerinin öncelikle Koreli’leri olmak üzere tüm çekik gözlüleri kötü gösterdiğini yani bir nevi bir soytarıdan başka bir şey olmadığını söylüyorlar.
Bu savda katıldığım noktalar olmasına rağmen çıkardıkları sonuca katılıyorum diyemem. Evet, Amerika’lılar Psy’i ciddiye almıyor ve bir sanatçı olarak görmüyor, tek görmek istedikleri komik görünümlü Asyalı adamın dile dolanan şarkısı eşliğinde komik dansı. Örneğin Ellen videosu; Psy sahneye çıktığı zaman eğer Psy “Kendimi tanıtabilir miyim?” demese kimsenin umurunda değil çünkü o anda herkes komik dansın ortalama bir Amerikalıya yani Britney’e nasıl öğretileceğiyle ilgileniyor.


 Ama sorarım size Batı medeniyetleri ne zaman çekikleri ciddiye aldı? Bugün yaşayan çekiklerin batıda en ünlü oyuncusu Jackie Chan’dir o bile oyunculuğu sayesinde değil “ufak tefek iyi dövüşen komik adam” imajıyla Amerika’da başarılı olmuştur. Korelilerin en çok şikayet ettiği konulardan biri bazı mal Amerikalıların gördükleri her Koreliye “Köpek eti yediğiniz doğru mu?” sorusunun yöneltilmesidir. Ama şimdi içleri rahat olsun artık gördükleri her Koreliye at dansını sorarlar.



Şaka bir yana Amerika’da sadece Asyalılara karşı değil kendinden olmayan herkese, herşeye karşı bir ön yargı ve küçümseme var. Koreliler belki Kore savaşında birlikte savaştıkları için belki de iyi ilişkileri olduğu için Amerika’ya yaranma ezikliği içindeler. Yıllardır Boa, Seven,Wonder Girls, Snsd Amerika pazarına açılmayı denedi ama hiçbiri başarılı olamadı. Tam Koreliler umudu kesmişken ve geçen ay itibariyle değer olarak dünyanın en büyük müzik pazarı olan Japonya’ya yönelmişken Psy kimsenin ummadığı şeyi başardı ve Amerika’da herkesin dikkatini çekti, listelerde üst sıralara yerleşti. Böylelikle Korelilerin hayal dünyaları hortladı yine. Mesala dün Psy’nin Grammy kazanan ilk Koreli sanatçı olabileceğiyle ilgili bir haber vardı=) Kusura bakmayın ama OHA demek istyorum izninizle. Bunu yazan gazetecinin Grammy hakkında en ufak bir bilgisi varsa durmam atarım kendimi pencereden. O kadar da eminim! İşin tuhafı Kore medyası böyle haberleri pompalarken Kore halkı da ciddi ciddi inanıyor. Mesela GD’nin albümünün Billboard listesinde 161. olması başarısının sebebinin Psy olduğuna inandırmışlar kendilerini ama işin komik kısmı bu Mart ayında Gangnam Style’dan aylar önce Big Bang aynı listede çok daha üst sırada yer aldı=) Hatta ve hatta aynı listede Snsd’nin üçlüsü TaeTiSeo bile yer aldı hem de Psy’den çok önce.

Sonuç olarak; hayır bazılarının söylediği gibi Psy çekikleri kötü göstermiyor, onlar zaten sizi kötü görmeye odaklamışlar kendilerini. Ve tekrar söylüyorum hayır Psy sizin düşündüğünüz gibi büyük bir star olmayacak Amerika’da ki zaten gerek de yok. Adamın öyle bir hırsı da yok, bu yüzden adamın istemediği misyonu bindirmeye çalışmayın adamcağızın omzuna.

2 yorum:

  1. blogunu çok beğendim gangnam style çıktığından beri kafamı kurcalayan noktalara değinmişsin.diğer yazılarınıda çok beğendim.bundan sonra blogunu takipteyim :)

    YanıtlaSil
  2. 3 ay gecikmeli olsa da teşekkür ederim yorumun i.iç:D

    YanıtlaSil