2 Nisan 2013 Salı

Yok Öyle Bir Dünya

   

    Arada Kore fanı ergen fanların bazı tweetlerini görüyorum. Hepsinde bir Kore'de yaşama isteği var. Hepsi niyeyse oradaki hayatın buradakinden güzel olduğuna inandırmış kendisini. Gerçi sebebini sorsan "orada bir sürü oppa var kekeke" gibi saçma sapan cevaplar alırsın ama ben yine de oturdum düündüm. Bizim ergenlerimizi toplayıp Kore'ye göndersek nasıl olur?

  İşin ekonomik boyutunu tamamen görmezden gelip sosyal bakımdan inceleyelim. Türk ergenlerine ne zaman baksam okuldan şikayet ediyorlar ama benim bildiğim kadarıyla bizim okullarımızda Kore'deki gibi yaygın bir zorbalık yok. Bizde toplum olarak ezilenin yanında durma psikolojisi gelişmiş olduğundan bu gibi durumlarda zorbalığı yapmaya çalışan kitle karşısında kendinden daha güçlü bir çoğunluk bulur. Şimdiye kadar okuduğum hiçbir okulda düzenli olarak belli bir kesim tarafından dayak yiyen, parası alınan, cinsen ve psikolojik olarak taciz gören çocuklarla karşılaşmadım. Ufak tefek atışmalar olsa bile bunlar ergenler arası kavga şeklindeydi, bir grup öğrencinin sindirilmesi şeklinde değil. Şimdi bizim ergenlerimizin özendiği şey tam olarak nedir? Kalkıp Kore'ye gitseler böyle bir baskıyı kaldırabilecekler mi?

  Eğitim sistemine baktığımızda da Kore eğitim sistemi en az bizimki kadar boka batmış görünüyor. Bizde okulda 8 saat kalmaya üşenen öğrenciler 12-13 saatlik eğitim sistemlerinde nasıl hayatta kalmayı düşünüyor? Onlarda da aynı bizimki gibi çocuklar at yarışına hazırlanır gibi küçük yaştan sınavlara hazırlanıyor.

   Hele ki çok da eli yüzü düzgün bir kız değilseniz bu şekilci adaya hiç adım atmayın bence. Çünkü çirkin olduğunuz için sürekli aşağılanacaksınız. Peki çirkinden kastımız nedir? 50 kilo üstünde olmanın bir hastalık olarak kabul edildiği tuhaf bir ülke Kore. Yanaklarınız biraz tombul mu yandınız o zaman. Anında isminizin önüne domuz sıfatını yersiniz. Çirkin olmak suçtur ama estetik ameliyatı yaptırıp yakalanmak daha büyük suçtur. Kore dünyada estetik ameliyatı yaptırma oranı en yüksel ülke. Aşağıda 2009 yılı için Asyada en çok estetik ameliyatı yapılan ülkeleri göstermektedir.
Bu grafiğe göre Kore'de her 1000 kişiden 74'ü estetik ameliyatı yaptırmıştır. Kore'nin kırsal kesimlerindeki ahjumma ve ahjushilerin estetik ameliyatı yaptırmayacağını göz önünde bulundurduğumuzda ve nüfustan estetik cerrahi yaptıramayacak kadar küçük çocukları düştüğümüzde bu oran daha da yükseliyor. Yani Seul'de elinizi kime çarpsanız çok büyük ihtimal estetik ameliyatı yaptırmıştır. Tabii toplumda bu kadar baskı varken bu insanları estetik ameliyatı yaptırdıkları için suçlamak doğru değil. Misal Park Bom estetik ameliyatı yaptırdığı için canavarlıkla suçlanırken, CL doğal haliyle canavara benzemekle suçlanıyor. Sonuç olarak ne yaparsan yap bir kadın olarak sen haksızsın.

   Asya'daki idol kültürünün en büyük parçası fanlar. Saatlerce şirket binaları önünde bekleyen fanlar, yemek paralarından kesip aynı albümün 13 ayrı kapağını ve repackage versiyonunu alan fanlar, menajerlerden hatta yeri geldiğinde kendi idollerinden tokat yiyen fanlar, idolleri sırf onu iyi de olsa kötü de olsa hatırlasın diye tokat atan, elini arabanın camına sıkıştıran fanlar. Gerçekten merak ediyorum çok mu  meraklısınız bu kitleden biri olmaya? Evet ben de sevdiğim grubun konserine gitmek istiyorum, ben de Kore dizilerini filmlerini izliyorum ama bu kültürün bizimkinden daha iyi olduğuna kanaat getirecek kadar kafayı yemedim. Elemana Türk tarihi, Osmanlı tarihi anlatmaya çalışırsın burun kıvırır ama tarihi boyunca tek başına tek bir özgürlük savaşı verememiş, sürekli sırtını birilerine yaslamış Kore tarihini ağzı sulana sulana izler.

  "Ama Kore'liler bizi çok seviyo kekeke" tezine gelince geçen sene Kore'de yapılan kendinize en yayın gördüğünüz 5 ülke anketi arasında Türkiye yoktu. Bugün Kore'ye belki de en çok yardım eden ülkelerden biri olan Amerika bile Korelilerin ırkçılığından nasibini alıyor. Bakın Afro Amerikalı bir erkekle yatan Koreli kadınlar bile yanlızlığa mahkum iğrenç mahluklar olarak görülüyor.

   Siz hiç kasmayın kendinizi canlarım. Oturun dizisini izleyin, müziğini dinleyin ama kafanızda bir mükwmmwl ülke imajı oluşturmayın Kore'yle ilgili çünkü yok öyle bir dünya.