28 Mart 2013 Perşembe

Lee Hayi'nin Balonu Erken Söndü

     


      2012 YG için neredeyse mükemmel bir yıl oldu. Se7en'ın şarkısını saymazsak YG'den çıkan her şarkı hit oldu geçen sene. 2013 ise tam bir kabus gibi başladı YG için. 1 hafta içerisinde YG yılın ilk çeyreği için mali raporları yayınlayacak. Ocak ayındaki Big Bang'in dome konserlerini ve Kore'deki konserleri haricinde bu 3 ayda YG'nin hiç doğru düzgün geliri yok. GD'nin konserinin martın son iki gününe sıkıştırılması da gözümden kaçmadı. Dedikodularda denildiği gibi YG'nin hissedarları pek memnun değil heralde. Gerçi durum böyleyken nasıl memnun olsunlar?

   Lee Hayi'nin 1.2.3.4. şarkısıyla başarıyı yakalamasından sonra YG muhtemelen kendini gaza getirdi ve bu saatten sonra Hayi ne şarkı söylerse söylesin hit olacağını düşündü ama evdeki hesap çarşıya uymadı. İlk olarak Scarecrow şarkısı gümledi ama şarkının klibi olmaması, promosyon yapılmaması gibi bir sürü etkenden dolayı kimse kötü düşünmedi. 2013'ün başlamasıyla YG Lee Hayi için tam gaz medya manipülasyonuna başladı ama YG'nin bu gerzekçe çabası tabii ki de ters tepti. Daha önce sempatik bir imajı olan Lee Hayi Yg'nin yüzünden şişirilmiş balon gibi görünmeye başladı insanların gözüne. Oysa ki tek yapması gereken koca çenesini kapatıp sessizce güzel bir albüm hazırlamaktı.

Bknz:  http://netizenbuzz.blogspot.com/2013/02/yg-shoots-lee-hi-in-foot.html
          http://netizenbuzz.blogspot.com/2013/02/media-play-lee-hi-myname-dasoni-purplay.html
          http://netizenbuzz.blogspot.com/2013/03/yg-sees-lee-his-potential-for.html
          http://netizenbuzz.blogspot.com/2013/03/yg-provides-lee-hi-with-dorm-shocking.html

    YG'nin ikinci hatası ise It's over şarkısını title şarkısı olarak şeçmekti. 1.2.3.4. şarkısından sonra tam da insanların ilgisini çekebilmişken neden it's over gibi sıkıcı bir şarkı seçildi? Ben şarkıyı beğendim ama bu şarkı tek başına bir albümü temsil edip taşıyabilecek bir şarkı değil.Biraz daha güçlü bir şarkı seçilip- o şarkı ilk partta mevcut değildi- onunla promosyon yapılmalıydı.Ukala YG it's over'ın hit olacağına o kadar emindi ki Big Bang'in 2012deki promosyonuna benzer bir promosyon yaptı Hayi için. Albümden 2-3 hadfta öncebir title şarkıyla albümün yarısını piyasaya sürdü. Kalanını ise 2. bir title şarkısıyla 2-3 hafta sonra piyasaya sürdü. Aslında mantık olarak harika bir promosyon şekli tabii eğer bu baskın promosyonu kaldırabilecek harika bir albüm varsa elinde. İşte Hayi'nin albümü tam bu noktada  tırtladı. Big Bang Blue şarkısını yayınladığında şarkı 2 hafta boyunca listelerde birinci sırada kaldı taa ki Big Bang albümün kalanını yayınlayana kadar. Bu sayede Big Bang hem şubat ayında hem de mart ayında zirvede kalabildi.( Hatırlarsınız ki Gaon Müzik Ödüllerinde 2 ay için ödül alabilen tek sanatçı Big Bang idi) Lee Hayi'nin şarkısı ise 2 gün sonra zirveden düştü. Tabii Yg panikleyerek birkaç tane daha gereksiz haber yayınlattı Lee Hayi ile ilgili. Böylelikle kızcağız şimşekleri biraz daha üzerine çekti.

     It's over'dan 3 hafta sonra bugün Lee Hayi'nin albümünün kalan kısmı da yayınlandı. Rose, It's over'dan daha derli toplu gibi dursa da hit olamayacak kadar durağan bir şarkı. İnsanda tekrar dinleme isteği uyandırmıyor şarkı. Listeleri kasıp kavurucak gibi de durmuyor. Download sitelerindeki grafiği çok düşük şimdilik. Lee Hayi GD'nin konserine konuk sanatçı olarak katılacağına göre Hayi bu hafta Inkigayo programına da katılamayacak gibi duruyor. Haftaya katıldığında ise artık çok geç olacak çünkü insanlar çoktan bu şarkıdan sıkılmış olacak. Zaten nisanın 13ünde Psy'nin yeni şarkısı geliyor. Herkes ilgisini ona yöneltmiş olacak çok yakında.

     Sonuç olarak Hayi'nin ilk albümü karanvole gelmiş oldu. Aslında kağıt üzerinde bakıldığında albümün altında çok iyi isimlerin imzası var ama ortaya çıkan sonuç pek de iç açıcı değil malesef. İyi tarafından bakmak gerekirse Hayi'den istediğini bulamayan YG Big Bang ve GD promosyonlarına daha fazla ağırlık verecektir:D











7 Mart 2013 Perşembe

Şubat Ayının En Çok Satan 10 Şarkısı

Gaon bu sabah Şubat ayının satış rakamlarını açıkladı. Liste pek de sürpriz değildi. Sistar açık ara herkesi ezdi. Her ne kadar haklarında manipüle ettiklerine dair iddialar olsa da bu başarılarını gölgelemiyor benim gözümde. Sistar haricinde çok durdun bir ay geçirdik. Bu ay yayınlanan hiç bir şarkıyı sevmedim, umarım Mart daha bereketli olur.

1-Sistar- Gone Not Around Any Longer şarkısı 812.050 kez indirilmiş. Ne kadar dinlersem dinleyeyim şarkıyı sevemedim bir türlü. Performanslarını da etkileyici bulmadım. Alone dansı en azından ilgi çekiciydi, insanın kalkıp aynı bacak dansını yapası geliyordu ama bu dans için aynısını söyleyemeyeceğim.

2- LeeSSang- Tears şarkısı 570.582 kez indirilmiş geçtiğimiz ayda. LeeSSang'ın satışları ilk haftadan sonra çok düştü. Bu şarkının Turned the TV Off kadar satacağını sanmıyorum.

3-Huh Gak- Monodrama 520.326 kez indirilmiş. Huk Gak'ın sesini hiç bir zaman sevemedim.Ne yaparsa yapsın gözümde bayık ahjushi olarak kalacak.

4-Seo In Guk- All I Want is U-503.976 kez indirilmiş geçtiğimiz ayda. Answer 1997'de izlediğim pek de sevdiğim Seo In Guk'un sesini de beğeniyorum ama şarkı çok vasat. İlk kez duyduktan  sonra tekrar açık dinlemek isteyeceğim bir şarkı değil açıkcası. Yavrucum şarkı işlerine girişmesin yeni dizi çeksin bana kalırsa. İlerde çok canı isterse dizi için ost falan söylesin.

5-Huh Gak-1140 şarkısı 502.911 kez indirilmiş. Bu şarkı ve performansta Huh Gak amcamız şirinlik çabalarından geberdi geberecek o derece. Fazla bir şey söylemeyeceğim.  502.911 kişinin bu şarkı için ödediği paraya yazık!

6-Baechigi-Shower of Tears şarkısı 458.699 kez indirilmiş Şubat ayında. Bu şarkı bence 2013 yılında yayınlanan en iyi şarkı. Hala dinlemekten bıkmadım şarkıyı.

7-4MEN- Hello It's Me şarkısı 458.302 kez indirilmiş. 4MEN benim için bir ost grubudur. Nasıl ki K.Will ne söylese bana sanki bir dizinin ostuymuş gibi geliyorsa 4MEN için de aynısı geçerli.

8-BoA- Disturbance şarkısı geçtiğimiz şubat ayında 402.069 defa indirilmiş. kısa keseceğim BoA'yı sevmem, hiç de bazılarının abarttığı gibi kpopun kraliçesi olduğunu düşünmüyorum. fazla şişirilmiş bir Sm balonu benim gözümde. Şarkıyı da sevmedim. Şarkının tek ilginç yanı klibindeki Taemin. Teamin kız kıyafetleri giymeyince tanıyamadım:p Ama işin tuhafı bu tarz erkeksi kıyafet ve makyajla görünce gülesim geldi.

9-Ra.D- It's been so long şarkısı 399.813 kez indirilmiş. Şarkıyı da şanatçıyı da ilk defa duydum. Birşey de kaçırmamışım hani:D

10-Shinee-Dream Girl şarkısı 366.220 kez indirilmiş. Bazı fanlar gaza gelmişti bu sefer Shinee'nin dijital satışları coştu diyerekten ama hiç de öyle değil. Şubat ayı o kadar vasat bir ay oldu ki Shinee'nin kötü satışları bile başarılı gibi geldi insanlara. Şarkıyı beğenmedim umarım nisanda çıkaracakları albüm daha güzel olur.





5 Mart 2013 Salı

GD'nin Olası Rakiplerini Tanıyalım

Malum Mart ayı içerisinde Gd'nin yeni albümü geliyor. Twitterda aynı zamanda geri dönüş yapacağı söylenen bazı gruplar gördüm ve dedim ki rakiplerimizi (bakın ne kadar içselleştirdim) tanımanın zamanı geldi.

Benim gözümde bir albümün başarılı olmasının 4 şartı vardır. Bunlar; iyi albüm satışları, iyi dijital satışlar, kamuoyunun ilgisini çekebilmesi ve kritiklerden olumlu eleştiriler alabilmesidir. içiniz rahat olsun sevgili vipler liderimiz bu 4 koşula da sahip nadir sanatçılardandır.

 Rakiplerinden önce GD'yi tanıyalım:

1-Albüm Satışları: Heartbreaker albümü 2009 yılında yaz aylarında çıkmasına rağmen 116.270 adet satarak senenin en çok satan albümü olmuştur.(2009 yılında Hanteo en çok satan albüm numaralarını 2 defa yayınladı. ilkinde çok az bir farkla Suju'nun Sorry Sorry albümü liderken ikinci yayınlanan listede Heartbreaker albümü 139 farkla liderdi. Bu arada Hanteo'nun tüm satışları kapsamayan daha dar kapsamlı bir oluşum olduğunu hatırlatalım) One of a Kind albümü ise 6 ayda 212.361 adet satmıştır ayrıca 2012 yılının en çok satan 4. albümü olmuştur.

2-Dijital Satışlar: GD'nin tek başına Big Bang harici tüm idol gruplarından daha iyi dijital satışları olduğunu söylemek mümkün. Peki dijital satışlar neden önemli? Dijital satışlar bir şarkıcının halk tarafından ne kadar tanındığını, müziğinin ne kadar sevildiğini gösterir. Gruplamak gerekirse albüm satışları fandomun ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi iken, dijital satışlar halk tarafından tanınırlığın göstergesidir. Belki de dikkatinizi çekmiştir dijital satışı iyi olan sanatçılar daha çok reklam anlaşması imzalarlar. Örneğin geçen sene Sistar  grubu sadece 17.802 albüm satmasına rağmen mükemmel dijital satışlar yaparak bir çok reklam anlaşması yapmış ve kendilerini halka tanıtmışlardır. Peki Gd'nin dijital satışları nasıl? Heartbreaker şarkısı 2009 yılının en çok satan 4. şarkısıdır. One of a Kind albümünde ise değişik bir şey oldu. Gd'nin sadece title şarkısı değil tüm şarkıları iyi sattı. Yani 2009da sadece title şarkısı mükemmel satarken 2012'de tüm albüm mükemmel olmasa da iyi sattı. şöyle ki  2012'nin en çok satan şarkıları listesinde
43-Missing You: 180.896.579
44-Crayon:  180.730.221
45-That XX: 180.591.015
görüldüğü gibi rakamlar birbirine çok yakın. Ayrıca şarkıların Ağustos ayında yayınlandığını tekrar hatırlatmak isterim. Gaon yıllık Top 200 listesini yayınladığında Gd'nin şarkılarının satışları devem ediyordu. Çıkışının üzerinden 7 aydan fazla geçmesine rağmen Missing You geçen haftanın en çok satılan 123. şarkısı, Crayon ise 136. şarkısı. Yani biraz daha zamanı olsaydı bu şarkılar rahatlıkla ilk  otuza girerdi.

3-Kamuoyunun İlgisi: iyi ya da kötü Gd'nin her zaman ilgiyi üzerine çekebildiğini hepimiz biliyoruz. Sevsin ya da sevmesin bir Korelinin "Gd albüm mü çıkardı hiç haberim yok" diyebilme lüksü yok açıkcası. Ne zaman Nate(Kore'nin en büyük haber portalı) sitesini açsanız muhakkak Gd ile ilgili bir haber trending listesindedir. Ortalıkta haber niteliğinde bir şey olmasa dahi her 3 ayda bir ya Gd'nin çocukluk resmi ya da 90 derecelik eğilmesiyle ilgili haberler hortlar ve hepsi de bir şekilde trending listesine girmeyi başarır. iyi ya da kötü herkes Gd ile ilgili konuşmaya bayılıyor.

4-Kritiklerin Onayı- Bu kategoride Gd'nin şansı yüzde elli-elli. Heartbreaker albümü kritikler tarafından beğenilmemiş ve sözleri çocukça bulunmuştu. Ayrıca albümün adı birden çok hırsızlık suçlamasına karışmıştı. Her ne kadar ben içindeki tüm şarkıları canı gönülden sevsem de albümün kritiklerin beğenisini kazandığını söylemek yalan olur. One of a kind albümü içinse tam tersi söz konusu. Bu sefer bazı fanlar ağız burun kıvırmasına rağmen kritikler kelimenin tan anlamıyla BAYILDI  bu albüme.Hatta kritikler bu albümü Alive albümünden daha fazla beğendi desem yalan olmaz.
Ödül verirken sadece müzikal kaliteyi göz önünde bulunduran Kore Müzik Ödülleri en iyi rap\hip hop şarkısını One of a Kind şarkısına verdi. Kore'deki tüm müzik eleştirmenleri bu albüme 5 üzerinden 4 verdi(o 1 puanı da crayon'dan kırdılar kesin>< Teddy'nin elektronik zırvalığı katlettti şarkıyı) Bu not ciddi anlamda çok iyi bir not. Bu notu alabilen tek idol grubu Big Bang ki onlar da Alive ya da Tonight albümüyle bu kadar yüksek puan alamadılar. ama Stand Up, Always ve Hot Issue da 4 puanı alabilmişti.

Şimdi olası rakiplere bakalım. benim duyduğum Exo ve Infinite aynı tarihlerde yakın tarihlerde comeback yapacakmış. Onlardan başlayayım eğer benim bilmediğim başka bir grup ya da şarkıcı varsa bana söylerseniz onları da beraber inceleriz.

EXO



1-Albüm Satışları: Exo'nıun ilk albümü 153.394 adet satmış. Bir çaylak için mükemmel bir rakam ama Gd ile aralarında 60binden fazla fark var. Bu konuda Gd'ye rakip olamazlar

2-Dijital satışlar: Mama şarkısı yıllık Gaon top 200 listesine giremedi. Karşılaştırma yapmam gerekirse 2 hafta öncesinden klibi yayınlanan ve Yg'nin mallık yaparak dijital olarak yayınlamadığı bu yüzden herkesin korsanını indirdiği, One of a Kind şarkısı bile listeye 200, sıradan da olsa girmeyi başarabilmişti. Bu noktada da Gd'ye rakip olamazlar.

3-Komuoyu ilgisi: Kore halkının Exo'yu pek de tanımadığı gerçeği ortada. Ne Nate'de ne de diğer portallarda exoticler harici kimsenin bu grup hakkında konuştuğunu görmedim. Yaptıkları müzikle de zaten halkın geneline hitap edebilecek bir grup değil Exo. Genel olarak Sm'nin tipik robotik erkek grubu olarak kalmaya mahkum bir grup Exo.

4-Kritiklerin Onayı- İdol gruplarının bu kategoride başarılı olmaları neredeyse imkansız. hele ki sm'nin erkek gruplarının hiç mi hiç şansı yok. Çoğu müzik eleştiri sitesi idollerin müziğini puanlandırmaya bile layık görmüyor.

INFINITE



1-Albüm Satışları: Infinitize albümü 142.982 albüm adet satmış. Gd ile aralarında 70 binlik bir fark var. Infinite de Gd için güçlü bir rakip değil.

2-Dijital Satışlar: The Chaser da Mama gibi Gaon top 200'ye giremedi ama Infinite dijital anlamda Exo'dan daha güçlüdür. Geçen sene Be Mine senenin en çok satan 75. şarkısıydı. Exo'dan daha başarılı olsalar da Gd ile yarışabilecek kadar iyi dijital satışları yok.

3-Kamuoyu İlgisi: Bu konuda da Exo'dan bir tık daha önde Infinite. özellikle Hoya'nın Answer 1997'deki rolüyle grubun ve bazı üyelerin tanınırlığı arttı ama vay Infinite albüm çıkarmış açıp bir dinleyelim seviyesinde değil. Ben bu konuda Woolim'i suçluyorum açıkcası title şarkısı olarak biraz daha herkese hitap edebilecek şarkılar seçerlerse, Infinite daha da fazla yükselme potansiyeli olan bir grup.

4-Kritiklerin Onayı: Bu kategoride en az Exo kadar umutsuz Infinite. Onların da şarkı sözleri çocukca bulunuyor. Dans etmeye odaklanmış bir grup oldukları için onlar da robotik dansçı muamelesi görüyor.

Yazdıklarım kulağa çok ukalaca gelmiş olabilir ama olabildiğince tarafsız yazmaya çalıştım. Gd solo olarak en az Big Bang ile güçlü olduğu kadar güçlü. İyi olan kazansın diyorum:D





2 Mart 2013 Cumartesi

D-Lite- D'scover


Bir vip olarak yıllardır beklediğim Daesung albümü sonunda geldi. Her ne kadar Korece değil Japonca olsa da albüm beklentilerimi karşıladı. Yg'nin bu karışık programı içerisinde Daesung'a zaman ayıramayacağı belliyken Daesung'un bir köşede oturup sırasını beklemek yerine şansını Japonya'da denemeye karar vermesi çok iyi oldu. Şimdilik satışları da idare eder seviyede gidiyor. Eminin konserleri başlayınca satışları daha da artacaktır. Uzun dönemde bu albümün 60bin rakamına ulaşacağına inanıyorum ki bu daesung için gayet iyi bir rakamdır.

Albüm Daesung'un seçtiği daha önce başka japon sanatçılar tarafından söylenmiş şarkılardan oluşuyor. Ben açıkcası hiç bir şarkıyı önceden bilmediğim için sanki hepsi Daesung'un şarkısı gibi benimsedim hepsini. zaten Big Bang üyeleri içerisinde Japoncasını en çok beğendiğim üye Daesung'dur.

Albümü buradan indirebilirsiniz:  http://www.mediafire.com/?9qgbrzkd8ffca96