4 Ekim 2012 Perşembe

Big Bang Neden Türkiye'ye Gelmez


    

       Arada coşkulu viplerin ya da kpop fanlarının twitterda “bigbang come to Turkey”  ya da “samsung bring big bang to Turkey” gibi tt aktivitelerini görüyorum. Her ne kadar koyu bir vip olsam da bu aktivitelere katılmadım çünkü acı gerçeklerin farkındayım. Muhtemelen Türk vipler Big Bang’i hiçbir zaman Türkiye’de izleyemeyecek. Ama Jaejoong geldi onlar niye gelmesin diyenler için sebepleri sıraladım;

      Big Bang şu anda Kore’nin en büyük 2. müzik şirketine bağlı ve şirket tarihinden tam emin olmamakla birlikte 2011’in başında halka açıldı. Bu ne demek? Bu demek ki bu şirketin şu anda canının istediğini yapma gibi bir lüksü yok. YG’nin artık memnun etmesi gereken hisse sahipleri var ve YG’nin gelirlerinin %70’inden fazlası Big Bang kaynaklı. Her ne kadar bazı fanlar 2ne1’ı Big Bang kadar başarılı görme yanılgısına düşse de 2ne1’ın Yg’nin gelirindeki payı maksimum %20 civarında. Kısacası Big Bang YG için altın yumurtlayan tavuk şu anda. Big Bang’in en büyük özelliklerinden biri de reklam başına en fazla para alan idol almaları. Peki bunların konumuz olan Big Bang Türkiye konseriyle ne ilgisi var?

      Demek istediğim Big bang’in şu anda her dakikası çok kıymetli. Alive Dünya Turu         konser sayıları arttırılmadan önce Big Bang’in bu sene tahmin edilen gelirinin 69 milyon $ olduğunu bir haberde okumuştum. Bu demek ki Big Bang’in günlük kazancı 189,043 $. Şimdi Big Bang Türkiye’ye geldiğini varsayalım. Satabileceği maksimum bilet sayısı 2000(ki ondan da şüpheliyim) Bilet fiyatları da 50-200TL arası olsa tahmini olarak Türkiye konserinden kazanacakları para 200,000 TL olur. Gördüğünüz gibi günlük kazanç ortalamalarının çok altında ki daha geliş-gidiş, konaklama ve konser verilecek yerin kirası bile düşülmedi bu paradan. Şimdi bana biri açıklayabilir mi neden YG en büyük para kaynağını, getirisi olmayan bir konser için dünyanın öbür tarafına sürüklesin?

      Japonya’ya ve bazı Asya ülkelerine gidiyorlar çünkü biletler peynir ekmek gibi satıyor hem de çok pahalı olmasına rağmen. Big Bang Hong Kong’da tüm biletlerini satabilen tek Kore’li şarkıcı. 3 gün üst üste konser verecekler ve tüm biletler dakikalar içinde tükendi. Amerika’ya gidiyorlar çünkü geçenlerde Big Bang 24 bin bileti 2 saat içinde sattı.Hem de bilet fiyatları bu sene ABD’de yapılan SM Town bilet fiyatlarından çok çok çok daha pahalı olmasına rağmen. Türkiye’de bu şekilde bir Pazar oluşmadan Big Bang kalkıp da buraya gelmez. Olmayacak duaya amin demeye gerek yok.(Gerçi Korelilerin gelip Türk müzik piyasasında Güney Asyada yaptıkları gibi cirit atmasını da istemem ya neyse)

       Ama Jaejoong geldi diye düşünenler için ek olarak şunu belirtmek istiyorum; jaejoong SM çatısı     altında gelmedi ve bir devlet kurumunun davetiyle geldi. Ayrıca hepimiz SM’nin JYJ üyelerinin televizyonda görünmelerini el altından yasakladığını biliyoruz. Yani JYJ’nin daha geniş kitlelere yayılmasının tek yolu kendi imkanlarıyla seyirci kapasitesini göz önünde bulundurmadan gezmek.